ZXZW en Festival Mundial slaan handen ineen

ZXZW, het festival voor independent culture in Tilburg, heeft via een openbare website haar gehele businessmodel inzichtelijk gemaakt. Het publiek krijgt een kijkje in de keuken van de festivalorganisatie. Daarnaast kan iedereen meeschrijven die denkt hier een bijdrage aan te kunnen leveren. ZXZW is de eerste organisatie die deze manier van beleidsvorming toepast. Het festival heeft hierdoor een voortrekkersrol op het gebied van open source mogelijkheden.

Een nieuwe generatie niet-Westerse producers mengt haar lokale muziek, zoals nu cumbia, kuduro, reggaeton en baile funk met Westerse dancegenres als dub step, house en electro. Deze niet-Westerse dansmuziek is, volgens kenner en beheerder van het goed bekeken weblog generationbass.com Vincent Koreman bezig aan een stormachtige opkomst binnen het dancegenre: “Je hoort hier ontwikkelingen die toonaangevend zijn voor het genre. Deze stijlen worden steeds populairder, en dat is niet voor niets. Ze voegen een flinke scheut tropische invloeden toe aan de dancemuziek zoals wij die kennen. Het swingt ontzettend.”

Festival Mundial en ZXZW zetten samen de schouders onder het initiatief om deze verfrissende vorm van dancemuziek, naast niet-Westerse muziek in het algemeen, onder de aandacht te brengen in Nederland.

Dit komt tot uiting in het uitwisselen van podia op de beide festivals. Festival Mundial vindt plaats op 20 en 21 juni 2009 en beide dagen zullen de nieuwste ontwikkelingen te horen zijn op het gebied van de niet-Westerse dancemuziek in de Generation Bass-tent. Op het ZXZW festival, dat plaatsvindt van 13 tot en met 20 september 2009, zal tijdens Autovrije Zondag een podium in samenwerking met Mundial staan waar een overvloed aan niet-Westerse muziek ten gehore zal worden gebracht. Naast deze grote manifestaties zullen ZXZW en Festival Mundial in de toekomst ook gaan samenwerken in het opzetten van reguliere clubavonden.

ZXZW is een grootschalig festival voor independent cultuur. Vanuit een stevige muzikale basis brengt het ook beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 270 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Street art naast academische dans.

ZXZW vindt plaats van 13 tot en met 20 september 2009 in de gehele Tilburgse binnenstad. Van kraakpand tot burgemeesterskamer. Van popzaal tot museum.

Zie voor meer informatie over ZXZW www.zxzw.nl.

Festival Mundial is uitgegroeid tot één van de grootste en meest veelzijdige mondiale wereldmuziek- en cultuurfestivals in de Benelux. Qua formule en methodieken hanteert Festival Mundial een mix van (wereld) muziek, dans, poëzie, educatie, workshops, debat, (internationale) stages, actieve mediabenaderingen, uitwisselingen, ontmoetingen en infotainment. Naast een veelzijdige en gevarieerde artistieke betekenis biedt Festival Mundial een unieke en onderscheidende bijdrage aan de verspreiding van informatie en meningsvorming in Nederland over internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling gericht op structurele armoedebestrijding in ontwikkelingslanden en onze multiculturele samenleving.

Zie voor meer informatie over Festival Mundial www.festivalmundial.nl