Veemarktkwartier

 

De cirkel is rond
Het Veemarktkwartier is een bonte verzameling van bijzondere gebouwen en mensen. In de voormalige textielfabriek het Duvelhok, wordt nu op heel andere wijze van katoen gegeven. Het Nwe FAXX is het meest duurzame gebouw van Tilburg en een echte eyecatcher. En de nieuwkomers in DePLINT zijn met hun creatieve uitstraling het boegbeeld van fris en creatief ondernemerschap. Ook het kantoor van AVEC is inmiddels niet meer weg te denken uit het Veemarktkwartier. Wekelijks rollen hier nieuwe ideeën voor hobbyartikelen van de band. Om je te ontdoen van alle prikkels en om heerlijk te ontspannen, ga je naar Dudok. Deze brasserie is gevestigd in een prachtig Rijksmonument uit 1923 en bevindt zich pal tegenover 013, om de cirkel maar weer rond te maken.

Veemarktkwartier van oudsher
Het Veemarktkwartier staat vandaag de dag bekend als de stadszone voor muziek, creatie en innovatie. Vroeger werd er in dit gebied echter ouderwets handel gedreven. Tot aan het begin van de twintigste eeuw wisselden koeien, varkens en paarden van eigenaar in het Veemarktkwartier. Die ondernemersgeest is gebleven, zij het met een eigentijdse draai. Wie het Veemarkt-kwartier bezoekt, vindt een scala aan creatieve ondernemers.

Sterker worden van elkaar
Aan ondernemersgeest ook geen gebrek in het Nwe FAXX-gebouw. De plek bij uitstek waar zzp’ers, flexwerkers en bewoners (ofwel VMK’ers) elkaar treffen of juist lekker laten werken. Een mooie, inspirerende locatie die mogelijkheden biedt aan eigenlijk iedereen uit de omgeving. De diversiteit aan ondernemers, bezoekers en gevestigde bedrijven maakt dat er een uitdagende dynamiek ontstaat, waar iedereen sterker van wordt.

Het grootste poppodium van Nederland
013 Poppodium is de grote jongen in het Veemarktkwartier. Na zeventien jaar en honderden legendarische shows, heeft 013 sinds 2015 officieel de puberteit. achter zich gelaten. Het resultaat van de grote en ingrijpende verbouwing: het grootste poppodium van Nederland. Alleen in de grote zaal kunnen al 3.000 muziekliefhebbers genieten van hun favoriete artiesten uit binnen- en buitenland. De voorheen kleine zaal is eigenlijk niet meer klein te noemen en vergroot van 325 naar maar liefst 700 plaatsen. 013 Poppodium is een fenomeen in de stad, in het land en zo langzaamaan in de hele wereld.

Duvelhok
De eerste ‘D’ is van het Duvelhok. Noem het een en kunst-, ambachten- en wetenschapsfabriek. Noem het wat je wilt. Het Duvelhok is eigenzinnig en eigenaardig. Wat er precies gebeurt binnen de muren van dit duvelse gebouw is niet in woorden te vatten. Om het toch te proberen: het is een ontmoetingsplaats met coiffure en manicure voor ouderen, een open mozaïekatelier, een galerie, een kantine, een beeldentuin, veilingen, maar ook een plek om te studeren of te werken.

De tweede ‘D’ is van Dudok, de exploitant in het oude Patronaatsgebouw. Van vroeger uit een parochiehuis, waar preken en toespraken werden gehouden, maar waar ontspanning de terugkerende factor was en is: dans, zang- en feestavonden! Dudok heeft hier een eigen draai aan gegeven. Met een grote zaal boven, waar iedere dag van de week voorstellingen, presentaties, bijeenkomsten of feesten worden gegeven en waar men in het restaurant op de begane grond kan genieten van authentieke Dudok-gerechten. Vergeet vooral niet de appeltaart te bestellen.

Hier kun je alle kanten op
Het Veemarktkwartier biedt onderdak aan hoogwaardige horeca, kleine zelfstandige start-ups en grote, innovatieve ondernemers, die echt wat te vertellen hebben. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk en zelfs internationaal. Het Veemarktkwartier doet ertoe! Het Veemarktkwartier is de stadszone voor muziek, creatie en innovatie