Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1975 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Drie genomineerden voor Emancipatieprijs 2015

Andrea Ossenblok, Blauwe Maan en Hülya Çiğdem: dat zijn de genomineerden voor de Emancipatieprijs 2015. Zij zijn geselecteerd uit de 37 inzendingen.

De Emancipatieprijs is voor organisaties, bedrijven of personen die hebben bijgedragen aan de positie van vrouwen en mannen in Tilburg. De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Feniks (stedelijk centrum voor emancipatie). Het is de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt. De winnaar wordt tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart bekendgemaakt.

Toelichting op de voordracht

Andrea Ossenblok werkt bij Kompaan en De Bocht en zet zich al jaren in voor de verbetering van de maatschappelijke positie van vrouwen en meisjes. Zij is trekker van diverse projecten, bijvoorbeeld gericht op het tegengaan van sexting (het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via social media) en op de positieverbetering van jonge tienermoeders. Ze is met voorlichting hierover ook op veel scholen actief.

Andrea Ossenblok

De Blauwe Maan is het steunpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in de regio Tilburg en bestaat dit jaar 25 jaar. Een kleinschalige professionele organisatie, die zonder drempels (gratis) hulpverlening biedt na onvrijwillige seks. Het steunpunt is ook actief in de preventie en helpt mee bij het ontwikkelen van beleid; zo was de organisatie onder andere betrokken bij de ontwikkeling van het Steunpunt Huiselijk Geweld in Tilburg.

De Blauwe Maan

Hülya Çiğdem is schrijfster van de boeken ‘de Importbruid’ en ‘de val van Mehmet’. Het eerstgenoemde boek gaat over een Turkse vrouw die door haar huwelijk in een Turkse familie in Tilburg terecht komt. Op humoristische en ontroerende wijze wordt het emancipatieproces beschreven. Het tweede boek gaat over Turken die in de wietteelt zijn beland. Met haar boeken en lezingen weet ze taboes te doorbreken. Foto: bovenaan dit artikel

Jury

De voordracht is gemaakt door een jury die bestaat uit Marcelle Hendrickx (wethouder Emancipatie gemeente Tilburg), Kiek Boelaars (directeur Kwidam women’s health club en winnaar Emancipatieprijs 2011), Carmen de Jonge (directeur Van Spaendonck), Jan Welmers (lid CvB Fontys), Loeks van der Veen (lid RvB Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), Berry van Gool (directeur Willem II) en Gerda de Vries (directeur Feniks).

Marcelle Hendrickx is voorzitter van de jury. “Ik wil graag dat iedereen in Tilburg gelijke kansen heeft. Helaas is dat nog niet overal zo. Zo is de positie van vrouwen uit zowel financieel als sociaal oogpunt bekeken nog niet zo gelijkwaardig als die hoort te zijn. De emancipatieprijs vind ik een mooi initiatief om op die gelijkheid de aandacht te blijven vestigen.”

Reageer op dit bericht