Nieuws

Expositie
Let op! Dit artikel is al 507 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Expositie ‘Oneindige liefde’ in Stiltecentrum ETZ

In het Stiltecentrum op locatie Elisabeth van het ETZ is vanaf donderdag 10 januari de fototentoonstelling ‘Oneindige liefde’ te zien. Deze bijzondere expositie, waarin foto’s van ouders met hun overleden baby te zien zijn, vindt plaats om het tienjarig bestaan van herdenkingsmonument de Vlinderboom te vieren.

Expositie in Stiltecentrum

De Vlinderboom is een door kunstenares Jeanne van Midde gemaakt kunstwerk. Hier kunnen ouders in het Stiltecentrum van het ziekenhuis heen  om even stil te staan bij een ongelooflijk verdrietige gebeurtenis in hun leven: een kind dat vóór, tijdens of kort na de bevalling overlijdt. “Ouders vinden bij de Vlinderboom troost. Ze kunnen er een kaarsje opsteken of een herinneringssteentje achterlaten”, verduidelijkt Marjon van Dooren. Zij is initiatiefneemster van de Vlinderboom en werkt als verpleegkundige op de verloskamers. Daar vinden jaarlijks ongeveer tachtig perinatale sterfgevallen plaats. “Ouders die dit overkomt worden geconfronteerd met groot verlies en pijn. Wij proberen ze met de grootste zorg te begeleiden en herinneringen vast te leggen. Bijvoorbeeld door foto’s en hand- of voetafdrukjes te maken, de baby’s in een manteltje te wikkelen of ze een water opbaring te geven. Deze ouders hebben heel veel liefde voor hun overleden kindje. En ze zijn er trots op. Dat maken we met de expositie zichtbaar. We doen dit ook voor alle mensen die we de afgelopen tien jaar begeleid hebben.”

Emoties

Volgens van Dooren wordt het een mooie expositie met indrukwekkende foto’s. “Achter elke foto zit een ander verhaal, met een verscheidenheid aan emoties. Wat de foto’s met elkaar gemeen hebben is dat ouders met heel zichtbare liefde naar hun overleden kind kijken. Ze voelen zich duidelijk met de baby verbonden. De foto’s zorgen dat het kind deel blijft uitmaken van hun geschiedenis. En de foto’s laten ook zien dat perinatale sterfte vaker voorkomt dan iedereen denkt.” De foto’s zijn beschikbaar gesteld door Ima Afscheidszorg en zijn tot medio juni 2019 in het Stiltecentrum van ETZ Elisabeth, aan de Hilvarenbeekseweg in Tilburg, te zien.

Reageer op dit bericht