Factorium Podiumkunsten beëindigt dienstverlening Oisterwijk

Eind augustus 2014 besloot het nieuwe college van B en W in de gemeente Oisterwijk de subsidierelatie met Factorium Podiumkunsten per 1 september 2015 te beëindigen.

Dit betekent dat Factorium Podiumkunsten vanaf dat moment geen cursussen meer kan aanbieden in deze gemeente. Daarnaast stopt ook de ondersteuning aan de Oisterwijkse muziekverenigingen.

Boyke Brand, directeur/bestuurder Factorium Podiumkunsten:  “Jaarlijks volgen vele mensen muziek-, dans-, theater of musicallessen via Factorium Podiumkunsten, waaronder ook vele kinderen. Zij zetten de eerste schreden in hun ontwikkeling van kunst- en cultuurbeleving. En alle positieve gevolgen hiervan. Buiten het plezier dat ze eraan beleven, krijgen deze ‘grote mensen van de toekomst’ op die manier iets wat van onschatbare waarde is. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun omgeving. Wij betreuren ons vertrek uit Oisterwijk dan ook ten zeerste.”

Einde aan onduidelijkheid

Lange tijd was er onduidelijkheid over het voortbestaan van Factorium Podiumkunsten in de gemeente Oisterwijk. De instelling was hierover in gesprek met de gemeente en trekt nu op basis van deze gesprekken de pijnlijke conclusie dat het onmogelijk is om haar dienstverlening voort te zetten. Een bittere pil: 30 personeelsleden van Factorium Podiumkunsten krijgen (deeltijd-)ontslag en 600 cursisten moeten hun heil elders zoeken. Boyke Brand: “Uiteraard kunnen de cursisten het huidige cursusjaar zonder zorgen afmaken. Voor het komende cursusjaar hopen wij ze te begroeten op een van onze andere locaties in Berkel-Enschot, Udenhout, Tilburg of Goirle.”

Historie

Sinds 1998 verzorgt Factorium Podiumkosten het kunsteducatief aanbod na een fusie met de Streekmuziekschool Oisterwijk. Daarnaast is Factorium Podiumkunsten ook actief in het reguliere onderwijs in Oisterwijk.