Nieuws

fotocollectie regionaal archief
Let op! Dit artikel is al 408 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Fotografen leggen coronacrisis vast voor online fotocollectie Regionaal Archief Tilburg

Sommige gebeurtenissen hebben grote gevolgen die nog decennialang doordreunen. Denk bijvoorbeeld aan de aanval op de Twin Towers op 11 september 2001, een gebeurtenis die in het collectief geheugen is opgeslagen. Zo is het ook met de coronacrisis. Reden voor Regionaal Archief Tilburg om actief te verzamelen en in beeld vast te leggen wat er nu in Tilburg en omgeving gebeurt.

Foto: Maria van der Heyden

Deze pandemie heeft wereldwijd verstrekkende gevolgen, die doorwerken op lokaal niveau. Dat ons leven op zijn kop staat is te zien in deze nieuwe fotocollectie, die via de website van het Regionaal Archief online beschikbaar is.

Coronacrisis documenteren

Regionaal Archief Tilburg heeft twee fotografen, Maria van der Heyden en William van de Voort, opdracht gegeven om de coronacrisis te documenteren in Tilburg en omstreken. In de maand april gingen zij op pad, wat resulteerde in een schitterende collectie foto’s van de lege straten, beren voor de ramen, de corona-teststraat, een ambulance-broeder, de situatie in een verzorgingshuis, (bijna) lege scholen, een online paasmis, een verlaten Spoorpark, station en snelweg en nog veel meer.

De foto’s leggen vast hoe we met zijn allen omgaan met deze bijzondere situatie. Deze foto’s zijn vanaf nu te zien – en te downloaden – via de fotodatabank van Regionaal Archief Tilburg. Ook toekomstige generaties kunnen zo zien hoe wij de coronacrisis zijn doorgekomen.

fotocollectie regionaal archief
Foto: Maria van der Heyden

Nog lang herinneren

Mensen zullen zich deze periode nog lang herinneren: de hele maatschappij die stil ligt, de ic’s vol met ernstig zieke coronapatiënten, niet meer op bezoek mogen bij opa’s en oma’s, de gesloten horeca. Het culturele leven ligt plat (schouwburgen, concertzalen en bioscopen zijn dicht), we werken massaal thuis, de scholen zijn gesloten, kinderen krijgen thuis online les, winkels, kappers en sportscholen zijn lange tijd gesloten. Ook de termen ‘intelligente lockdown’, ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘het nieuwe normaal’ zijn niet meer weg te denken uit ons vocabulaire. Deze situatie zorgt ook voor meer sociale cohesie en veel initiatieven om elkaar te steunen en een hart onder de riem te steken.

Bijzondere periode in de geschiedenis

Een van de taken van Regionaal Archief Tilburg is het documenteren van de samenleving. De tijd waarin we nu leven is een bijzondere periode in de geschiedenis. Het coronavirus beheerst ons leven en de wereld om ons heen. Het Regionaal Archief houdt de ontwikkelingen in de maatschappij actief in de gaten en zo nodig ondernemen ze actie als er iets bijzonders plaatsvindt. Dat is nu het geval. Er bestaat een grote kans dat er in de toekomst sprake is van een periode voor en na de coronacrisis.

Voor toekomstige onderzoekers is het belangrijk dat zij materiaal hebben om deze uitzonderlijke periode te beschrijven en reconstrueren. Dat geldt met name voor een periode die als een cesuur, een scheidslijn, zal worden gezien met de voorgaande periode.

fotocollectie regionaal archief
Foto: William van der Voort

Fotocollectie

Het fotomateriaal is voor iedereen beschikbaar via www.regionaalarchieftilburg.nl. De foto’s zijn op hoge resolutie te downloaden en rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf. In de komende periode van versoepeling van de maatregelen wordt de collectie nog aangevuld.

Reageer op dit bericht