Mobiel Digilab brengt nieuwste media dichtbij

Digilab

Op zaterdag 8 september lanceert de Bibliotheek Midden-Brabant in de Bibliotheek Wagnerplein het Mobiel Digilab. Door deze verplaatsbare werkplaats kan er niet alleen aan het Koningsplein maar ook op andere plaatsen in Tilburg volop geëxperimenteerd worden met de nieuwste media en technieken.

Digilab

In 2013 startte in de Bibliotheek Tilburg Centrum het Digilab als een werkplaats gericht op het bevorderen van mediawijsheid. Iedere middag komen hier kinderen, jongeren en ouderen met vragen over digitale middelen. Er wordt vrij geëxperimenteerd met bijvoorbeeld 3D printen, zelf robots programmeren, virtual reality en greenscreen video maken.

Mediavaardig worden dichterbij huis

Nu is er ook een mobiele variant van het lab beschikbaar. Peter Kok, directeur van de Bibliotheek, schetst: “Wij vinden dat iedereen in Midden-Brabant de kans moet krijgen zijn digitale talenten te ontwikkelen. Met het Digilab aan het Koningsplein bereiken we maar een klein deel van de inwoners. Juist in wijken waar bijvoorbeeld kinderen geen of beperkte toegang hebben tot digitale (leer)middelen is de noodzaak groot. Omdat het ons ontbrak aan materialen konden we daar echter maar sporadisch of op zeer kleine schaal activiteiten aanbieden. Met het Mobiel Digilab wordt het mogelijk veel meer inwoners mediavaardig te maken.”

Coderdojo XL

Op 8 september zal het Mobiel Digilab voor het eerst ingezet worden bij een CoderDojo XL in de Bibliotheek Wagnerplein. CoderDojo is een wereldwijd netwerk van programmeerclubs voor kinderen en jongeren. Zij leren er spelenderwijs programmeren. Om 12.00 uur wordt het Mobiel Digilab gelanceerd en om 12.30 uur start de Coderdojo. Alle kinderen en jongeren uit de wijk zijn welkom om hieraan deel te nemen.

Het Mobiele Digilab is mede mogelijk gemaakt door Aces Direct, Rabobank en Ergoform.