Nationale Traumadag ETZ trekt duizenden bezoekers

Nationale Traumadag

Wie zaterdag 23 september locatie Elisabeth van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) bezocht, kon zich verbazen over de vele kinderen met bloederige sneeën, vreselijke hoofdwonden en armen in het gips. Was er een ramp gebeurd? Gelukkig niet! De vierde Nationale Traumadag werd ditmaal in Tilburg gehouden. Een mooie gelegenheid voor hét traumacentrum voor Brabant om zich goed op de kaart te zetten.

Foto’s: ETZ Fotografie & Film

Samen met Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) en de Ongeval Stichting liet het ETZ zien wat er komt kijken bij acute zorg. Van de eerste melding naar 112 tot de revalidatie van de patiënt, van hightech 3D-visualisatie tot eenvoudige hulpmiddelen als anti-slipmatjes en van de steriele operatiekamer tot de populaire gipskamer, het was allemaal te zien en te beleven. En dat deden de massaal toegestroomde bezoekers dan ook.

Spektakel

Alle enthousiaste zorgverleners deden duidelijk hun best om het een leuke en leerzame dag te maken. Het resultaat? De bijna achtduizend bezoekers waren in de weer met hechten, bloedprikken, gaten in botten boren en het bedienen van minuscule camera’s in knieën en polsen. Maar er was ook ruimte voor grootschalig spektakel: de traumahelikopter kon op het helikopterplatform van dichtbij worden bezichtigd en kinderen mochten de bluswagen van de brandweer beklimmen. Dat kon rekenen op het enthousiasme van Bram (bijna 5 jaar): ‘Ik mocht op de toeter drukken!’

Defensie

Nationale Traumadag

Het gevarieerde programma speelde zich zowel binnen als buiten af. Buiten waren hulpdiensten aanwezig, zowel moderne als historische. Bezoekers konden een ambulance van binnen bekijken, maar bijvoorbeeld ook een calamiteitenvoertuig, dat wordt ingezet bij ongevallen met veel slachtoffers. De brandweer toonde niet alleen een bluswagen en een verkenningsauto, maar ook de unit waarmee persluchtflessen gevuld worden. De politie liet de bus zien die wordt gebruikt bij de verkeersongevallenanalyse. De kleintjes konden op de foto op een echte politiemotor. Defensie had een aantal tenten en een pantservoertuig opgesteld. Militairen legden uit hoe gewonden in een conflictgebied worden behandeld. Kinderen konden ook zélf ‘hulp’ bieden. Zij werden gefilmd terwijl ze met de ambulance ‘uitrukten’ na een 112-oproep. Ook mochten ze een brandje blussen, een automobilist bevrijden én een beer behandelen aan zijn gebroken hart.

Acute zorg

Nationale Traumadag

Binnen kwamen vrijwel alle andere facetten van acute zorg aan bod. Ongevallenpreventie, diagnostiek, behandeling binnen vele specialismen; bezoekers konden overal een kijkje nemen. Zelf een kijkoperatie uitvoeren, maar ook ervaren hoe het is om in een rolstoel te rijden of een echo te krijgen. Tegelijkertijd vond in de aula van het ETZ een groot, drukbezocht symposium plaats voor zorgprofessionals. Aan de hand van het verhaal van traumapatiënt Bibi, die enkele jaren geleden ernstig gewond raakte na een ongeval op de snelweg, kwamen alle facetten van haar zorgtraject aan bod.
Kortom, de Nationale Traumadag was een groot succes, waarbij bezoekers meer van acute zorg konden ervaren dan zij hopelijk ooit nodig zullen hebben.