Starters4Communities helpt jong talent met sociaal ondernemen

Starters4Communities helpt jong talent met sociaal ondernemen

Starters4Communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie en een sociaal ondernemende samenleving. Zij geloven in een samenleving waarin jonge professionals worden betrokken bij het vormgeven van hun eigen leefomgeving en hun carrière. Starters4Communities biedt hen een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen. Dit is het eerste programma in Tilburg.

Ondernemende wijkinitiatieven krijgen steun van starters

Steeds meer wijkinitiatieven zijn bezig met het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Met wat extra hulp kunnen zij nog meer bereiken. Starters4Communities geeft deze initiatieven toegang tot kennis, talenten, creativiteit en gedrevenheid door ze te koppelen aan hoogopgeleide starters. Door deze nieuwe verbinding komen ze gezamenlijk tot vernieuwende oplossingen die de initiatieven een stap verder helpen. De starters leren sociaal ondernemend te denken en handelen, ontdekken hun talenten en passies, en werken zo aan een sterke toekomst.

Wijkinitiatieven & sociale ondernemingen

Een groep van 11 enthousiaste starters gaat aan de slag met de volgende wijkinitiatieven:

De Blije Pootjes

De huisdierenvoedselbank van Tilburg. Initiatiefnemers Dian en Arian komen op voor Tilburgers die in armoede leven en daardoor dreigen hun huisdier te verliezen. Dit terwijl een huisdier een heel belangrijke, sociale rol vervult in het leven van mensen. Met deze gedachte zetten zij zich niet alleen in voor het voer voor de dieren, maar maken zij zich juist sterk op sociaal vlak. De Blije Pootjes zorgt ervoor dat de groep Tilburgers met smalle beurs niet in een isolement terecht komt. Om het bestaan van De Blije Pootjes te kunnen waarborgen kunnen de starters helpen bij het creëren van financiële duurzaamheid en het aanbrengen van meer structuur binnen de organisatie.

Stadscamping Tilburg

Stadscamping Tilburg is een pop-up camping in het centrum van Tilburg. In 2014 gestart als festivalcamping en ondertussen uitgegroeid tot ontmoetingsplek voor jong en oud, Tilburger of niet-Tilburger. De komende jaren wordt er op het van Gend en Loos terrein een stadspark gerealiseerd en Stadscamping Tilburg mag hier een minicamping opzetten. Een die ook buiten het festivalseizoen bestaat. De starters kunnen helpen bij het opzetten van een businessmodel voor de minicamping met daarbij een duurzaam organisatieplan.

4Women

4Women bestaat uit een gemêleerde groep vrouwen van verschillende nationaliteiten uit de wijk Stokhasselt. Ze organiseren activiteiten voor vrouwen uit de buurt, zo worden er fiets- en taallessen georganiseerd en is er een wijkrestaurant waar ook catering 4 Women uit is ontstaan. 16 vrouwen met acht verschillende nationaliteiten koken gerechten en verzorgen diners voor zowel particulieren, mensen uit de wijk, als voor organisaties. 4Women zorgt ervoor dat zij activiteiten kunnen blijven organiseren, maar nog belangrijker is dat ze voorziet in de sociale behoefte. De vrouwen ondersteunen elkaar in de persoonlijke ontwikkeling, ze leren van elkaars cultuur en krijgen Nederlandse taalles. De starters kunnen de vrouwen helpen met het vergroten van hun naamsbekendheid, en daarmee de algehele marketing en communicatie.

Ruilwinkel Noord

Ruilwinkel Noord is een winkel waar mensen kleding, huisraad en speelgoed ruilen tegen zelf meegebrachte goederen. Mensen die in de Ruilwinkel komen, krijgen gratis koffie aangeboden en een luisterend oor. Zo voorzien ze zowel in de materiële functie als de sociale en signalerende functie voor Tilburg-Noord. De starters kunnen helpen in kaart te brengen hoe Ruilwinkel Noord de doelgroep beter kan bereiken. Zijn alle partijen in de wijk, zoals hulpverlenende instanties, wel voldoende op de hoogte van het bestaan van Ruilwinkel Noord? Ook kunnen de starters onderzoeken of het concept van ‘ruilen’ wel bij de doelgroep aansluit.

Steun het programma

Steun dit programma en investeer in de toekomst van de wijkinitiatieven en de starters. Om dit mogelijk te maken staat Starters4Communities voor de uitdaging om 13.000 euro op te halen. Steun het programma, voor elke donatie is er een passende beloning.