TextielMuseum ondersteunt MOAM talent 2015

Innovatie, ambacht en duurzaamheid zijn de speerpunten dit jaar voor het MOAM Collective. Het TextielMuseum heeft deelgenomen aan dit project vanwege de verantwoordelijkheid rondom de ontwikkeling van textieltalent: Het museum stelt jonge mensen graag in de gelegenheid om kennis te maken met het textiele vakmanschap.

MOAM benadert talentontwikkeling meer vanuit een nieuw en commerciëler perspectief, waar het TextielMuseum van kan leren. In het TextielLab werken vakmensen die hun kennis en expertise hebben ingezet voor het ontwikkelen van de luxe stoffen uit de MOAM collectie.

Internationale textielhotspot

Het TextielMuseum is de nieuwe culturele textielhotspot, niet alleen op nationaal, maar tevens op internationaal niveau. De kennis en expertise die in het TextielLab te vinden is, is wereldwijd een unicum. En zo wist ook MOAM het museum te vinden. De collectie van MOAM toont het handschrift van het TextielMuseum, namelijk ambacht gecombineerd met moderne technieken. De mogelijkheden zijn eindeloos in de werkplaats van het TextielMuseum, het TextielLab.

De vijf talenten van MOAM hebben geëxperimenteerd met digitaal printen, passement, weven, breien en laseren. De vakmensen uit het TextielLab hebben tijdens het ontwikkelproces hun kennis en expertise gedeeld over innovatieve materialen en technieken. De ruimte en tijd die de jonge ontwerpers  hebben gekregen, hebben zij gebruikt om fantastisch mooie stoffen te ontwikkelen, die verwerkt zijn in de collectie van MOAM. Het resultaat van MOAM Collective is een collectie van 24 looks voor mannen en vrouwen die vrijdag 3 juli in Amsterdam gepresenteerd wordt in het Rijksmuseum.

MOAMtalent

Talentontwikkeling

Dit is niet het eerste project van het TextielMuseum rondom talentontwikkeling. Textiel heeft een stevige positie binnen de creatieve industrie ingenomen, het speelt een steeds grotere rol in het werk van ontwerpers, kunstenaars en architecten. Het TextielMuseum is een museum in bedrijf. Het is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van textiel met een eigen proeftuin: het TextielLab.  Dit is een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaardigen van breisels, weefsels en diverse handwerk- en bewerkingstechnieken en een open atelier waarin innovatie centraal staat.

Het museum maakt bewust de stap van cultureel erfgoed en oude ambachten naar innovatie en het voorbereiden van het textiele ambacht voor de toekomst. De focus ligt op het verzamelen, ontwikkelen en verbreden van kennis over textiel. Al veel bekende namen, zoals Jan Taminiau, Viktor & Rolf, Walter van Beirendonck, Petra Blaisse en Jaime Hayon, wisten het TextielMuseum te vinden.

De talenten

De vijf toptalenten van MOAM: Anbasja Blanken (HKU), Barbara Langendijk (Artez), Maartje Peeters (Amfi), Tijme Veldt (Rietveld) en Hanna Wouda (KABK). Wekelijks werd het team bijgestaan door: Frans Ankoné, Peter Leferink en Mariette Hoitink. Daarnaast werd het collectief gecoacht door onder andere Viktor & Rolf, Mart Visser, Claes Iversen, Cecile Narinx, John de Greef, Georgette Koning, Marly Nijssen en Saskia Stockle. In het TextielLab werden zij ondersteund door het team van experts.

Het TextielMuseum feliciteert MOAM en wenst de vijf talenten veel succes in de toekomst!