Nieuws

Let op! Dit artikel is al 288 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Vuurwerk afsteken in Tilburg: dit moet je weten

Nog een paar weken en het is alweer zo ver: nieuwjaarsnacht komt eraan! Grote kans dat je net als velen besloten hebt om ook dit jaar wat mooi siervuurwerk de lucht in de steken. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die je moet weten wanneer het om het vuurwerk afsteken in Tilburg gaat. We zetten de belangrijkste feiten en weetjes even voor je op een rijtje!

#1 Slim vuurwerk kopen

Hoewel het illegaal is, zijn er nog steeds mensen die vuurwerk over de grens besluiten te kopen. Het grote gevaar is dat als dit geconstateerd wordt, er niet alleen een flinke boete betaald moet worden maar ook al het vuurwerk direct de kliko in moet. Koop je vuurwerk dus alleen bij officiële verkooppunten: vuurwerk kopen in Tilburg kan op meerdere betrouwbare locaties. Vuurwerk mag op 28, 29, 30 en 31 december gekocht worden en mag voor deze periode officieel niet in je bezit zijn.

#2 Waar laat je het afval?

Er blijft na het afsteken van vuurwerk natuurlijk behoorlijk wat afval over. Houd je straat schoon en voorkom mogelijke ongelukken door het restafval van het vuurwerk op de juiste manier weg te gooien. Je mag het afval van vuurwerk gewoon bij het restafval gooien (het grijze deel van de container). Maak het eerst even nat zodat je zeker weet dat het niet meer kan branden.

#3 Wat doe je met klachten?

Heb je klachten wat het vuurwerk betreft? Wordt het vuurwerk bijvoorbeeld buiten de toegestane tijden afgestoken (vuurwerk afsteken is toegestaan vanaf 31 december 18:00 tot 1 januari om 02:00), of denk je dat er ergens sprake is van illegaal vuurwerk? Dan kun je de politie bellen op 0900 8844. Bel je liever anoniem? Dan kun je het telefoonnummer 0800 7000 bellen. Mocht je ergens een brandgevaarlijke situatie tegenkomen dan kun je de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant bellen op 073 681 28 21.

Extra tip: is er sprake van vervuiling of vernieling door vuurwerk? Dan kun je de BuitenBeter app downloaden en direct een melding doen bij de gemeente.

#4 Vuurwerkvrije zones

Er zijn inmiddels al meerdere vuurwerkvrije zones in Tilburg. Willen jij en je buren ook een vuurwerkvrije zone? Dan kun je hier borden voor aanvragen via tilburgveilig@tilburg.nl. De vuurwerkvrije zones zijn vrijwillig en dit betekent dat het afsteken van vuurwerk niet direct verboden is. Wel worden de locaties doorgegeven aan de politie zodat er bij overlast opgetreden kan worden.