13x zoete hotspots in Tilburg: van shortbread, brownies en petit fours tot vegan cheesecake

zoete hotspots

Of je nu iets te vieren hebt of niet, iedereen heeft wel eens zin in een taartje, gebakje, donut of muffin. En als je dan toch zondigt met lekker eten, doe het dan goed. Anne Travel Foodie zet haar 13 zoete hotspots op een rij waar je in Tilburg terecht kan voor een lekker taartje of een goede high tea.

#1 Locals

locals

Locals staat bij de meeste Tilburgers bekend vanwege hun koffies die ze in de zaak branden. En ook voor de lunch is Locals een populaire spot. Maar wist je dat je hier ook een heerlijke high tea kan boeken? Officieel heet het een slow-tea bij Locals trouwens, omdat je even lekker tot rust kan komen. Je krijgt bij de slow-tea onbeperkt verse thee en twee gangen met eten. De eerste gang is hartige hapjes, je krijgt hier heerlijke sandwiches bijvoorbeeld met rode bieten hummus en avocado of brie met gedroogde vijg en walnoten. De tweede ronde krijg je heerlijke zelfgemaakt zoetigheden zoals carrot cake en rocky road.

#2 Tarte Tatin

tarte tatin

Tarte Tatin is een kleinschalige patisserie van Joanneke die van thuisbakker naar professioneel patissier is gegaan. Je kan haar taarten en cakes bestellen voor bruiloften of andere feesten maar sinds kort kun je ook terecht in haar patisserie! Je kunt er iets uitzoeken om mee te nemen voor thuis maar je kan er ook lekker gaan zitten met een kopje koffie of thee en daar van je taartje genieten. Het aanbod varieert dagelijks, maar denk bijvoorbeeld aan cheesecake, appeltaart, carrotcake, muffins, brownies, millionaires shortbread of lemon squares.

#3 Van Planten

van planten

Onder de naam Van Planten verkoopt Ella cheesecake zonder roomkaas. Alle gebak is namelijk 100% veganistisch, dus zonder zuivel of eieren. Ze verkoopt haar plantaardige gebak bij Velerlei, de concept store in de Nieuwlandstraat. Bij Velerlei vind je verschillende tweedehands winkels, een ecologische kapper, couscousbar Olives and Spices en een koffiestandje. Bij deze koffiestand kan je de vegan zoetigheden van Van Planten kopen. De ‘no cheesecake’ op de foto is gemaakt van cashewnoten en soja en heeft een frambozen laag. Elke week zijn er verschillende zoetigheden te koop en sinds kort vind je het gebak van Van Planten ook bij de Groene Chef in Bank15.

#4 Cupcake Addicts

cupcake addicts

Cupcake addicts zit een beetje verstopt in een zijstraat van de Heuvelstraat maar het is zeer de moeite waard om er eens naar op zoek te gaan. In de vitrine staan altijd enorm veel soorten cupcakes op je te wachten. Je kan ze ter plekke eten met een kopje koffie of thee maar je kan ze ook mee naar huis nemen. Wedden dat je iedereen er heel blij mee maakt? Je kunt bij Cupcake Addicts ook cupcakes en taarten op maat bestellen. Ideaal voor een verjaardag, huwelijk of baby shower. En op locatie kan je terecht voor een kinderfeestje of een workshop cupcakes decoreren.

#5 Zoete Zaken

zoete zaken

Ook Zoete Zaken zit een beetje verstopt, ze zitten aan de Tuinstraat waar ze hun taarten bakken en verkopen. Je kan een stukje taart uitzoeken en meteen daar opeten of je neemt wat stukken mee naar huis. Hun lemon-cheesecake is heerlijk! Ook hier kun je taarten bestellen, naast het standaard assortiment maken ze ook speciale taarten met fondant. Naast stukjes taart kun je in de winkel trouwens ook losse thee en servies kopen.

#6 Zoete Moed

zoete moed

Yvette van Zoete Moed begon met het maken van haar eigen pindakaas maar al snel ging ze ook allerlei lekkere baksels maken (ja soms ook met pindakaas erin!). Ze heeft tegenwoordig haar eigen plek in het Pastorielokaal bij de Piushaven waar ze zowel haar pindakazen als haar zoetigheden verkoopt. Het aanbod in taartjes en koeken varieert dagelijks maar er staat altijd genoeg lekkers in de vitrine. Haar ‘signature dish’ is witte chocolade-frambozen taart, dus die is vaak aanwezig. Maar denk ook aan roze koeken, Snicker brownies, Nutella cheesecake of regenboog taarten. Ze werkt ook op bestelling en haar 8 (!) verschillende soorten pindakaas zijn sowieso altijd op voorraad.

#7 Stoom013

stoom 013

Stoom013 is één van mijn favoriete plekjes voor een kopje koffie in de ochtend. In deze treinwagon naast skatepark Hall of Fame in de Spoorzone kun je al vanaf half 9 ’s ochtends terecht. Ze hebben er heerlijke koffies (met verschillende soorten (plantaardige) melk), meerdere verse theeën en elke dag een ander taartje erbij. Soms hebben ze appeltaart dan weer brownies. Ga er heen en laat je verrassen. De taarten zijn overigens altijd huisgemaakt!

#8 Eatonomy

eatonomy

Eatonomy vind je boven de WAAR winkel in de Juliana van Stolbergstraat. Alles bij Eatonomy is glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Dit geldt niet alleen voor hun lunches maar ook voor hun taartjes. Dus als je zin hebt in iets zoets zonder al te veel schuldgevoel is Eatonomy de perfecte plek. Ook als je een glutenallergie of lactose-intolerantie hebt kan je hier toch genieten van een lekker taartje. Ook kan je bij Eatonomy een high-tea reserveren die altijd glutenvrij en veganistisch is.

#9 Studio

studio

Bij Studio op de Korte Heuvel ben je vast al eens geweest voor een stadshap of een drankje en een dansje. Maar bij Studio kan je ook een lekkere high-tea reserveren. Je begint je high-tea met een soepje en vervolgens volgt een plateau met sandwiches en hartige hapjes. Je sluit de high-tea af met een etagère vol zoetigheden. Wat je precies krijgt wisselt per keer maar verheug je op verschillende cakejes, koekjes en petit fours.

#10 Monkey Coffee

monkey coffee

Als je van donuts houdt ken je Monkey Coffee natuurlijk allang! Ken je ze nog niet maar ben je wel een zoetekauw? Bezoek dan snel de locatie bij het Pieter Vreedeplein of de pas geopende vestiging op het Centraal Station. Ze hebben donuts in allerlei smaken en kleuren. Wat dacht je van appel-kaneel, toffee-banaan en blueberry cheesecake donuts? Je zou met al dat lekkers bijna vergeten dat ze ook lekkere fair-trade koffies hebben bij Monkey Coffee. Als je van speciale koffies houdt, ben je ook aan het goede adres. Zo hebben ze een ‘Bounty Island’ koffie met kokos, slagroom en chocolade.

#11 Sorry not Sorry

sorry not sorry

Eigenlijk is de eerste ‘sorry’ bij Sorry not Sorry doorgekrast omdat ze heel veel gezond eten verkopen waar je je niet schuldig om hoeft te voelen. Maar als je na je gezonde acai bowl of poké bowl zin hebt in een lekker zoet toetje kan je hier ook terecht. Ze verkopen bij Sorry not Sorry heerlijke zoetigheden van Patisserie Le-Roi. Patissier Roy die met Le-Roi om de hoek van Sorry not Sorry zit levert heerlijke red-velvet cake, brownies en carrot cake. Zin in zoet en weinig energie? Je kan je bestelling van Sorry not Sorry zelfs laten thuisbezorgen!

#12 Gianotten Mutsaers

gianotten

Je denkt bij een boekenwinkel wellicht niet meteen aan taart, maar Gianotten Mutsaers in de Emma Passage heeft een lunchcafé waar ze heerlijke taarten verkopen. In het lunchcafe vind je verschillende kleine ‘huiskamertjes’, gezellige hoekjes met tafels en stoelen. Je kan hier even uitrusten tijdens het winkelen en genieten van een lekkere kop koffie en een tosti of natuurlijk een stukje taart! Ik heb er al eens een heerlijke witte chocolade – speculaas cheesecake op, en de citroen-meringue taart is ook favoriet. Ze zijn overigens door Miset Horeca in 2015 uitgeroepen tot lekkerste kopje koffie van Tilburg, dus extra reden om er eens heen te gaan.

#13 Coffee Fellows

coffee fellows

Coffee Fellows is een Duitse keten die sinds kort haar deuren heeft geopend op het Pieter Vreedeplein (waar eerst het café van Sissy Boy zat). Je kunt hier terecht voor een bagel en een goede kop koffie, maar ze hebben ook verschillende lekkernijen. Deze Amerikaanse zoetigheden wachten al op je in de vitrine als je je bestelling doet. Er liggen American cookies, donuts, muffins en cake zoals cheesecake.