Afghaans eettentje ShamBosa opent aan de Spoorlaan

ShamBosa

Vanaf november is Tilburg een Afghaans eettentje rijker: ShamBosa. De zaak opent in het gebouw van BANK15. Shamila Panah kreeg de kans om haar droom te verwezenlijken en daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. 

Foto: Shamila met Sambosa (daar komt de naam ook vandaan)

Bijzonder verhaal

Shamila is namelijk op haar vijfde levensjaar met haar ouders en zusje gevlucht uit Afghanistan. Haar vader werkte als journalist en hij was zijn leven niet meer zeker door de aanwezigheid van de Taliban. Ze lieten alles achter en kwamen vrijwel zonder geld aan in Nederland. Na een tijdje in een AZC te hebben gewoond, kreeg het gezin een huis toegewezen in Middelbeers.

Haar vader ging aan de slag als kok in verschillende restaurants. Omdat hij zijn gezin nauwelijks zag door de werktijden in de horeca, besloot hij zijn horecacarrière vaarwel te zeggen en te werken als kok in het ziekenhuis. Ondertussen groeide Shamila op tussen de Nederlandse koeien, graskaas, aardappels en kroketten in het gezellige Middelbeers. Maar ondanks alle Nederlandse inbreng en haar zachte G is ze haar roots nooit vergeten.

ShamBosa

Shamila vertelt dat haar ouders vaak nog uren in de keuken staan om Afghaanse gerechten klaar te maken. ”Het ruikt bij ons thuis vaak naar kurkuma en gember. Wanneer wij thuiskomen van school en/of werk staat mijn moeder al boven het fornuis chabli kababs te maken.” Toen Shamila de kans kreeg om als startende onderneemster een eigen zaak te openen in Tilburg, greep ze haar kans. ”Op de kaart komen de lievelingsgerechten van mijn gezin te staan. We maken verse gerechten en kopen onze producten bij Turkse winkeltjes of op de markt.”

De specialiteiten bestaan uit authentieke Afghaanse gerechten met traditionele kruiken zoals kurkuma, gember, komijn en verschillende masala. Maar waar moet je dan aan denken bij authentiek Afghaans eten? Shamila geeft voorbeelden als geurige rijst, kruidig gehakt, warme en gezonde linzensoep en goed gevulde mantu’s. Dit zijn gestoomde deegbuideltjes met groenten en gehakt met een yoghurt en spliterwtensaus.

14595565_344195255917767_6702480622973397875_n