Basisscholen vinden weg naar theater en concertzaal

Theaters Tilburg zal de komende vier schooljaren samen met Buro Cist (Cultuur in School Tilburg) en Factorium meer inzetten op cultuureducatie. Komend jaar programmeert Theaters Tilburg speciale schoolvoorstellingen van Theater Artemis en philharmonie zuidnederland.

Theaters Tilburg biedt per schooljaar twee tot drie speciale schoolvoorstellingen van professionele gezelschappen uit de provincie. Voorstellingen of concerten die het beste tot hun recht komen op een echt podium zoals die van de studio of de concertzaal. Door de samenwerking met Cist en Factorium is er een goede aansluiting op de cultuureducatie-leerlijn van de basisscholen.

Alle basisscholen Tilburg welkom
Rob van Steen, directeur Theaters Tilburg: “Wij zijn blij met de intensievere samenwerking met Cultuur in School Tilburg. Op schooldagen gaan we voorstellingen programmeren voor leerlingen van Tilburgse basisscholen. Kinderen worden in de les voorbereid. Een bezoek aan het theater is immers wel even wat anders… Theater prikkelt je, het doet een beroep op je verbeelding en het stimuleert je creativiteit. Het is onze ambitie dat alle Tilburgse kinderen in hun schooltijd tenminste een keer in klasverband Theaters Tilburg bezoeken. Met de bijdrage van de partners kunnen wij deze ambitie werkelijkheid maken.”
Jan Stoel, Bureau CiST: “Elke Tilburgse instelling die de samenwerking wil verstevigen is meer dan welkom. Dit is dan ook een goed initiatief. Het is belangrijk dat culturele instellingen over de schutting kijken en de handen ineen slaan. Daar ligt de toekomt voor cultuureducatie in Tilburg en dus voor onze kinderen.”

Educatie_workshop_voorkeur1_F Camiel Donders_0175Toneel en muziek voor 2014/2015
Komend schooljaar is de keuze gevallen op twee vaste waardes uit Brabant: Theater Artemis en philharmonie zuidnederland. De philharmonie komt in samenwerking met Het Laagland met Alice in Wonderland naar de concertzaal en het orkest biedt daarbij een speciaal lesprogramma aan in samenwerking met Factorium. Theater Artemis is al jaren een vast gezicht binnen de reguliere jeugdprogrammering van Theaters Tilburg. Dit gezelschap is gewend om zijn voorstellingen te versterken met educatieve randactiviteiten. Dat bleek ook wel tijdens de docentenmiddag januari jongstleden, waar Cist, Factorium en Theater Artemis in de studio van Theaters Tilburg een toelichting gaven op de voorstellingen, Goed Kwaad en Ja, ja, ja jullie hebben hele mooie spulletjes. De eerste scholen hebben al ingetekend, maar er is nog plek.

Samen investeren
Scholen betalen per leerlingen een bijdrage van € 6,00 / 6,50 en krijgen daarvoor voorbereidende lessen in de klas, een bezoek aan de voorstelling de Studio of Concertzaal inclusief het busvervoer. Kosten voor programmering worden grotendeels gedekt door de bijdrage vanuit het Partnerprogramma van Theaters Tilburg en het vervoer wordt bekostigd door Cist.