Carnavalseducatie in de bouwhal in Tilburg

De nieuwe, grotere bouwhal aan de Ledeboerstraat 5 in Tilburg is sinds dit jaar verrijkt met een educatie-afdeling voor de kinderen. In deze ruimte worden donderdag 26 januari van 9 tot 15 uur, ruim 200 kinderen ontvangen die zich met hun klas inschreven om meer te leren over carnaval en de bouwhal.

De klassen zijn in totaal 1 uur aanwezig in de hal. Er zijn een aantal bouwers aanwezig en vrijwilligers kunnen bij iedere wagen uitleg geven en antwoord geven op carnavalsvragen. Het bezoek is verdeeld in drie activiteiten: een introductie in de educatietuimte, een begeleiding rond de bouwhal en 20 minuten vrij rondlopen, zodat de kinderen kunnen meebouwen aan de wagens en opdrachten maken.

Tijdens dit bezoek krijgen kinderen uitleg over het bouwen van de wagens, het gebruik van diverse materialen, de grote hoeveelheid werk het bouwen vergt en het belang van goede communicatie op de wagen tijdens de Opstoet omdat er op de wagens slecht zich is tijdens de route. De kinderen mogen ook een kijkje nemen in een tractor en zo het meerijden in de optocht zelf even ervaren, ze mogen helpen met het beplakken van een wagen en ze krijgen bouwtekeningen van een aantal wagens met de opdracht de verschillende bouwtekeningen bij het juiste bouwwerk te matchen. Daarnaast is er een “bouwblaojke” ontwikkeld met achtergrondinformatie, een woordpuzzel en nog veel meer opdrachten. De kinderen kunnen hier op school verder mee spelen.

Achtergrondinformatie

Commisie Educatie

Veel kinderen zijn nog onbekend met het ontstaan van het Carnaval, de bijbehorende tradities en de achterliggende gedachten. Met een speels en educatief lesprogramma, dat bestaat uit het aanbod van een leskist en een lesmap, leren kinderen over het hoe en wat in Kruikenstad.
Sinds drie jaar bieden wij klassen bovendien de gelegenheid om zich in te schrijven voor een bouwhalbezoek, maar in de vorige bouwhal was helaas nooit eerder ruimte voor een speciale kinderhoek. Nu wel en we hebben hem helemaal ingericht in de stijl van Tjeuke, het carnavalsboegbeeld voor kinderen in Kruikenstad. Naast het bezoek aan de bouwhal is Tjeuke ook te zien in de leskist en de lesmap, op social media en in de Kruikenkrant en de Klepkrant. Twee mediabronnen over carnaval in Kruikenstad.

Tjeuke
Om extra gezicht te geven aan de activiteiten rondom Carnaval voor de jeugd hebben we een samenwerkingsband met Jeroen de Leijer (tekenaar van Eefje Wentelteefje). Hij heeft voor de jeugd een persoonlijkheid weten te creëren die kinderen in de ontdekking van het Carnaval voor zal gaan. Zijn naam is Tjeuke! Bij alle activiteiten die voor de jeugd georganiseerd worden, wordt Tjeuke als herkenning gepubliceerd en gebruikt.

  Carnaval in Tilburg Kruikenstad!
het officiële programma
de lekkerste carnavalsmenu's
het carnavalsplein

De kwèèkers :
alle carnavalskwèèkers
stuur jouw kwèèker in
word fan van de kweekerpage