Nieuws

circusfestival circolo
Let op! Dit artikel is al 685 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Circusfestival Circolo strijkt met 13 meter hoge silo neer in Tilburgse stadshart

Goed nieuws! Circusfestival Circolo keert terug naar de Tilburgse binnenstad. Je kunt genieten van internationaal top circus in én buiten de drie Tilburgse theaters. Circolo staat van 16 tot en met 20 oktober op het programma bij De Nieuwe Vorst, Theaters Tilburg en Factorium. Eyecatcher is dit jaar een 13 meter hoge silo middenin het stadshart van Tilburg. 

Internationaal topcircus binnen en buiten Tilburgse theaters

Een letterlijk duizelingwekkende ervaring die de grenzen tussen podium, zaal, artiest en publiek doet vervagen vormt dit jaar een van de eyecatchers van het toonaangevende circusfestival Circolo. In een speciaal ontwikkelde dertien meter hoge silo op het plein van Theaters Tilburg speelt acrobaat Boris Gibé namelijk de verbluffende solovoorstelling L’Absolu, gebruikmakend van technieken zoals luchtwerk, contorsie en illusie. Festival Circolo heeft met deze voorstelling een van de circussensaties van dit moment weten te boeken.

Naast L’Absolu heeft de organisatie nog veel meer topacts weten te boeken. De gevarieerde eerste reeks voorstellingen bevat een keur aan gevierde, talentvolle circusartiesten uit binnen- en buitenland inclusief oud-studenten van de Tilburgse Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA).

Circus is thuis in het theater

Met een cross-over van circus, theater, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst, weet het festival sinds 2006 een groeiend publiek te trekken. Het hedendaagse circus is al lang niet meer gebonden aan de klassieke circustent en -piste. Er wordt tegenwoordig veel circus speciaal voor het theater gemaakt, gebruikmakend van theatertechniek. Circolo wil het circus in de breedste zin laten zien, dus ook deze soort.

Festivaldirecteur Marc Eysink Smeets: “In 2018 verhuisde ons festival na zes biënnale edities van Landgoed Velder in Liempde naar Tilburg. Een succesvolle editie in het Leijpark goed voor 20.000 bezoekers. Door ons festival het ene jaar in het park en het andere jaar in de theaters te laten plaatsvinden, geven we beide circusvormen aandacht. Deze afwisseling zetten we de komende jaren voort. In de even jaren is Festival Circolo te zien in het Leijpark en in de oneven jaren verhuizen we naar de Tilburgse theaters.”

Drie locaties met eigen signatuur

Ook dit jaar heeft Festival Circolo een gevarieerd programma samengesteld. Voor topproducties verzorgd door internationaal gevierde circusgezelschappen- en artiesten zijn bezoekers welkom in de schouwburg en concertzaal van Theaters Tilburg. Captain Sugar & the Monkey Puppets, Common Ground en Portés De Femmes zullen hier hun opwachting maken. De Nieuwe Vorst toont de makers van de toekomst zoals acrobaat Monki en circus- en dansgezelschap TeaTime Company.

Eysink Smeets: “De Nieuwe Vorst zal tevens het hart van ons festival worden. Een intieme, sfeervolle plek waar bezoekers en artiesten elkaar kunnen ontmoeten, waar artiesten dineren in de binnentuin en waar Circolo-verhalen gedeeld worden.” In Factorium, de plek voor kunsteducatie in Tilburg, vinden voorstellingen voor de hele familie en presentaties van ‘urban circus’ plaats. Onder andere modern clownsduo Goos & Helena en de evenwichtskunstenaars van Kolektiv Lapso Cirk voeren hier hun shows op.

Warme band met Tilburg

“We voelen ons vanaf onze komst in 2018 sterk verbonden met Tilburg en zijn open, vooruitstrevende en creatieve cultuur”, stelt Eysink Smeets. “In de theaters van het bruisende stadshart krijgen we de kans om de stad en onze bezoekers op andere manieren met circus te verrassen en aan ons jaarlijkse festival te verbinden.” Naast haar rol als aanbieder van een voor iedereen toegankelijk circusprogramma, fungeert Festival Circolo ook als showcase en internationaal platform voor artiesten, programmeurs, beleidsmakers en iedereen die zich met circus bezighoudt. Artistiek leider en verantwoordelijke programmaproductie Wendy Moonen: “Ons festival biedt kansen aan nieuwe talenten, waaronder studenten van circusopleidingen ACaPA in Tilburg en Codarts in Rotterdam. Daarnaast adviseren we theaters en festivals bij hun circusprogrammering, van grote internationale producties tot acts van jong talent. Onze thuishaven Tilburg past goed bij Circolo als breder platform voor hedendaags circus.”

Meer informatie

De kaartverkoop is inmiddels begonnen. Check snel de website voor het programma en de kaartverkoop van de verschillende voorstellingen.

 

Reageer op dit bericht