Cultuureducatie in Tilburg is op koers

Cultuureducatie is een hot item in Tilburg. Alle scholen voor primair onderwijs geven er vorm aan. De helft van die scholen, 31 om precies te zijn, doet momenteel mee aan Cultuureducatie met Kwaliteit Tilburg (CMKT). Schoolteams worden geschoold in een kunstdiscipline, hebben een samenwerkingsovereenkomst voor vier jaar met een culturele instelling/cultureel initiatief en werken met een doorgaande leerlijn. Zij krijgen daarvoor extra budget. Vanaf 2013 zijn deze scholen actief bezig met cultuureducatie. Tijd om een balans op te maken, maar ook om naar de toekomst te kijken. Dat gebeurt op maandag 9 maart aanstaande op een Symposium van 13.00 tot 17.00 uur. Thema is ‘Verankering en verdere ontwikkeling.’ Locatie: Factorium Podiumkunsten.

“Wij zijn blij met de kansen die we gekregen hebben voor de periode 2013-2016,” zegt Boyke Brand, projectverantwoordelijke voor CMKT en directeur-bestuurder van Factorium. “Met CiST als projectleiding hebben we een enorme slag gemaakt in Tilburg. Instellingen werken echt samen om de culturele omgeving met onderwijs te verbinden. We doen dat vanuit de vraag van de school. Niet van bovenaf, maar van onderop, aansluitend op wat de school de kinderen wil bieden. Het is geen eenrichtingsverkeer. Als een school vraagt om muziek in te zetten om de taalontwikkeling te bevorderen, dan moet je wel weten hoe dat moet. Dat weten we als instelling lang niet altijd en dat betekent dat wij ons daarin moeten scholen. Na twee jaar tekenen zich al de eerste resultaten af. Zo hebben de medewerkers van de gezamenlijke instellingen een educatieteam gevormd, één club die samenwerkt om onderwijs goed te bedienen. Maar we hebben ook een elektronische leeromgeving gecreëerd voor leerkrachten met inspiratievoorbeelden op alle kunstdisciplines. We gebruiken de Culturele Ladekast met daarin de doorgaande leerlijnen perfect uitgewerkt. Er is een samenwerking met Fontys, we werken aan creativiteitsontwikkeling en een logische verbinding tussen binnenschools en buitenschools leren. Maar we doen het samen en hebben onderwijs en gemeente daarbij hard nodig.”

Toekomst?

Op 9 maart zijn voorbeelden van de aanpak van scholen te zien. Het Ministerie van OCW en het Fonds voor Cultuurparticipatie reflecteren op wat er landelijk speelt op het gebied van cultuureducatie en geven een doorkijkje naar de toekomst. Edwin van Meerkerk, afdelingsvoorzitter Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeker cultuureducatie met kwaliteit geeft een lezing over de sleutelfactoren voor het succes van cultuureducatie met kwaliteit. Hij gebruikt daarvoor de monitorgegevens van Tilburg. Er zijn deelsessies waarbij scholen/instellingen zich presenteren en waar gesproken wordt over wat er nodig is voor de verankering en de verdere ontwikkeling van cultuureducatie in onze stad. Dat levert ingrediënten op voor het beleid na 2016. Het gemeentebestuur heeft met OCW een bestuurlijk akkoord 2016-2023 afgesloten. Daar heeft CMKT een prominente plaats in. Inmiddels wil ook het voortgezet onderwijs aansluiten op de ontwikkeling die in het primair onderwijs gaande is.

Tijdens het Symposium zal wethouder onderwijs-cultuur, Marcelle Hendrickx, wellicht een tipje van de sluier die nog over de toekomst ligt optillen. In de teaser voor het Symposium zegt ze daarover: “We bouwen lokaal aan een community waarin alle betrokkenen bij CMKT samenwerken.”

Het symposium is mogelijk dankzij de medewerking/ondersteuning van de gemeente Tilburg, het ministerie van OCW en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Factorium Podiumkunsten & bureau CiST tekenen voor de organisatie. Het symposium heeft een lokale focus.