Nieuws

vragen over koningsdag
Let op! Dit artikel is al 331 dagen oud en wellicht niet meer relevant

De meest gestelde vragen over Koningsdag in Tilburg

Met het hoge bezoek van de Koninklijke familie ziet Koningsdag in Tilburg er dit jaar iets anders uit dan gewoonlijk. In verband met de veiligheid worden delen van de stad afgesloten en zijn er wat extra regels van toepassing. En dat roept natuurlijk vragen op. Het antwoord op de meest gestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet.

De meest gestelde vragen over Koningsdag

Om 11.00 uur arriveert de Koninklijke familie per trein op Centraal Station Tilburg. Via de Spoorzone lopen de leden van de koninklijke familie een twee uur durende route die om 13.00 uur (indien op tijd) eindigt op het Piusplein.

De Koninklijke familie komt aan op Centraal Station Tilburg, waarna ze via de Spoorzone doorgaan naar de Heuvel. Ze eindigen uiteindelijk op het Piusplein met een muzikaal afscheid van de Tilburg all-stars. Tilburg gaat de koninklijke familie (0)13 verschillende werelden van de stad laten zien.

Route-Koningsdag-2017-1024x861

Bekijk ook eens de uitgebreide toelichting op de route.

Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in Tilburg natuurlijk niet in zijn eentje! Hij neemt Koningin Máxima, hun dochters prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane mee, maar ook prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prins Bernard, prinses Annette, prins Pieter-Kristiaan, prinses Anita, prins Floris en prinses Aimée maken deel uit van de koninklijke opstoet.

De officiële route eindigt rond 13.00 uur op het Piusplein. Daarna barst de stad van de feestjes, vrijmarkten en evenementen. Een deel van de route die het koningspaar aflegt, wordt daarna afgebroken. Op sommige plaatsen – zoals de Boemel, in de Koepelhal en het Piusplein – gaat het programma van de route de rest van de dag door. Wil je weten wat er te doen is na het Koninklijke programma? Check dan ook eens de agenda.

Glas en blikwerk zijn verboden langs de route. Ook drugs (en ja, dus ook alcohol) zijn verboden langs de route. Dit geldt trouwens niet de hele dag, alleen rondom het bezoek van het Koninklijk paar tussen tot 13.00 uur. Uiteraard zijn ook alle materialen die bij wet verboden zijn, zoals vuurwerk en wapens, niet toegestaan. Verder mag je in principe alles meenemen, zolang het geen gevaar vormt voor de samenleving. Spullen die je niet nodig hebt, kun je beter thuis laten. De politie kan en mag bij twijfel je tas doorzoeken.

Als je de binnenstad wilt bereiken tijdens Koningsdag kun je met trein, bus, auto, taxi, fiets of te voet komen. Let op: in de binnenstad zijn tussen 06.00 uur en 14.00 uur geen motorrijtuigen toegestaan.

Kom je met de trein? Check voor de tijden de website van NS.

Kom je met de bus? Check dan de gewijzigde tijden op de website van Arriva, niet alle bussen rijden tot in het centrum.

Kom je met de auto? Parkeer dan op evenemententerrein ’t Laar of in Parkeergarage Stappegoor. Tussen 08.00 uur en 22.00 uur rijden er elke 10 minuten pendelbussen naar het centrum.

Wil je een taxi pakken? Ga dan naar de taxistandplaatsen op het Centraal Station, de St. Josephstraat en de Schouwburgring. Ook zijn er tijdens Koningsdag standplaatsen aan de Piusstraat, Bisschop Zwijsenstraat en Spoorlaan (Interpolis). Check onderstaande kaart voor de locatie en tijden.

Kom je met de fiets? Tijdens Koningsdag zijn er extra fietsenstallingen in het centrum, in totaal zijn er tien stallingen. Je mag dus wél met de fiets naar het centrum, let op: het kan zijn dat je een ommetje moet maken in verband met afgesloten wegen. Bekijk onderstaande kaart voor de openingstijden en locaties van de fietsenstallingen:

Centrum

Het centrum van Tilburg is tijdens Koningsdag is twee ringen verdeeld: ring 3 en ring 4. Binnen de derde ring zijn op 27 april van 06.00 tot 14.00 uur geen voertuigen toegestaan. Dit gebied is dus alleen bereikbaar voor voetgangers. In de vierde ring zijn op 27 april tussen 08.00 en 14.00 uur geen gemotoriseerde voertuigen toegestaan. Dit verbod geldt niet voor bewoners en bedrijven binnen deze ring, het openbaar vervoer en zorgverleners. Check hier de kaart om de ringen te bekijken.

Wegafsluitingen

Voor de opbouw en afbouw van onderdelen van het Koningsdagprogramma zijn in week 17 de volgende wegen tijdelijk afgesloten:

  • Piusstraat afgesloten en slechts 1 van de 2 rijstroken van de Paleisring beschikbaar: maandag 24 april 05:00 uur tot dinsdag 25 april 05:00 uur
  • Spoorlaan afgesloten tussen Magazijnstraat en Achter de Heuvel: dinsdag 25 april 05:00 uur tot vrijdag 28 april 06:00 uur
  • Afsluiting Cityring: Heuvelring / Piusplein / Paleisring / Piusstraat: dinsdag 25 april 05:00 uur tot vrijdag 28 april 13:00 uur
  • Burgemeester Brokxlaan afgesloten tussen Gasthuisring en Besterdring. NS-Plein afgesloten tussen Lange Nieuwstraat en Spoorlaan / NS-Plein: woensdag 26 april 19:00 uur tot donderdag 27 april 17:00 uur
  • Piusstraat afgesloten en slechts 1 van de 2 rijstroken van de Paleisring beschikbaar: vrijdag 28 april 13:00 uur tot 19:00 uur

Let op: bestemmings- en bevoorradingsverkeer kan, onder toezicht van verkeersregelaars, tot woensdag 26 april 19:00 uur gebruik maken van de route Heuvelring-Paleisring-Schouwburgring.

Parkeren

Kom je met de auto? Tijdens Koningsdag is een groot gedeelte van de binnenstad afgesloten. Er zijn 2 gratis transferia ingericht met een pendeldienst naar het centrum. Deze zijn op bedrijventerrein ’t Laar (Laarveld West) en in het gebied Stappegoor (Stappegoorweg 1). Tussen 08:00 uur en 22:00 uur rijdt de pendeldienst elke 10 minuten.

Parkeergarages

Enkele parkeergarages zijn vanwege Koningsdag minder bereikbaar. Op de kaart staan de beschikbare garages. In dit overzicht staan alle (aangepaste) openingstijden.

 

Als je op 27 april aan het werk bent in de binnenstad, kun je het beste met het openbaar vervoer gaan. Kom je met de auto van buiten Tilburg? Parkeer dan bij ’t Laar of Stappegoor, vanaf daar vertrekt tussen 08.00 uur en 22.00 uur elke 10 minuten een gratis pendeldienst. Handig om te weten: per adres in ring 3 (de binnenstad) wordt 1 vignet verstrekt waarmee geparkeerd mag worden in ring 4. kaartring34

Binnen de derde ring zijn op 27 april van 06.00 tot 14.00 uur geen voertuigen toegestaan. Dat betekent dat je woning alleen te voet bereikbaar is en dat er onder andere geen fietsen, brommers en auto’s op straat mogen staan. Je kunt je auto parkeren in ring 4. In week 16 heeft de gemeente vignetten verstuurd waarmee je toegang hebt tot ring 4 tijdens Koningsdag. Per adres is 1 vignet verstrekt. Deze is alleen geldig in combinatie met je legitimatiebewijs. Check ook eens deze pagina om te zien welke straten er worden afgesloten.

Dit jaar presenteren wij de Kwèèkers met een koninklijk tintje. Wil jij een stapeltje van deze Kwèèkers? Dan kun jij maandag 24 april, dinsdag 25 april en woensdag 26 april een stapeltje komen ophalen bij ons op kantoor. Wij zijn gevestigd aan de IJzerstraat 23a in Tilburg. Dit is het kantoor boven de SNS-bank op het Pieter Vreedeplein. De Kwèèkers zijn uiteraard helemaal gratis! Uiteraard zijn de kaartjes net als met carnaval ook te vinden in de Tilburgse Kroegen. Bekijk hier welke Kwèèkers verspreid worden.

Heb jij nog meer vragen? Laat ze even achter en wij zoeken het voor je uit!

Alles over Koningsdag in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de officiële route, de leukste feestjes en de mooiste foto’s van Koningsdag in Tilburg:

Reageer op dit bericht