Nieuws

natuurmuseum brabant
Let op! Dit artikel is al 410 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Einde van een tijdperk voor Natuurmuseum Brabant

Vrijdag 31 augustus is het einde van een tijdperk voor Natuurmuseum Brabant. Op deze dag neemt Frans Ellenbroek na 38 jaar en 11 maanden afscheid als directeur van het museum, om aan zijn pensioen te beginnen.

Vier decennia lang

In vier decennia is er heel wat gebeurd in de natuurhistorische wereld. Hoe relevant is het instituut natuurhistorisch museum? Daarover gaat het ’s middags tijdens een mini-symposium, waar drie speciale gasten hun mening geven. Het museum is vereerd met de sprekers Carla Keijzer(Museumvereniging), Jelle Reumer (o.a. bioloog/paleontoloog, columnist) en Jan Baan (directeur Brabants Landschap). Alledrie beschikken ze over grondige kennis van de museale en natuur (historische) wereld- én over Frans.

Want over hem gaat het natuurlijk vooral. Bioloog in hart en nieren, creatief denker en veelzijdig mens. Bijna veertig jaar lang was hij een markant en eigenzinnig boegbeeld van Natuurmuseum Brabant en onder zijn gedreven leiding maakte het museum een scala aan ontwikkelingen door. Frans wordt opgevolgd door Fiona Zachariasse.

Museum over het leven

Na zijn promotieonderzoek over spitsmuizen en enkele jaren universitaire werkervaring begon Frans in oktober 1979 als directeur. Het museum zat nog op de oude locatie in de Paleisstraat en heette Natuurhistorisch museum Tilburg. Onder Ellenbroeks leiding ontwikkelde het museum zich volgens een nieuw concept: van een museum over de natuur veranderde het in een museum over het leven. De mens staat centraal: als beheerder van de natuur, de mens als product van een biologische en culturele evolutie.

Vanaf toen volgden vele ontwikkelingen die leidden tot de voortrekkersrol die het museum nog altijd vervult in de provincie. Frans was daarbij een charismatisch boegbeeld van het museum, door ronkende artikelen en als bevlogen spreker. Hij schreef diverse boeken en ontwikkelde onder andere de tentoonstelling “Wat heet mooi?”.

Multitalent

Behalve museumdirecteur bekleedde Frans allerlei andere functies: hij was vijf jaar lid van de Museumvereniging, jurylid en voorzitter van de internationale museumvereniging EMYA, adviseur van het Mondriaan Fonds en hij is sinds twee jaar lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Breda.

Daarnaast is Frans een multitalent: hij is kunstschilder, schrijft proza en poëzie, geeft museumadviezen, is spreker en stemacteur en kan bovendien zeer verdienstelijk zingen.

Reageer op dit bericht