Gouwe Peerke voor vrijwilligers ContourdeTwern

De onderscheiding ’t Gouwe Peerke is voor het jaar 2015 toegekend aan de vrijwilligers van ContourdeTwern die zorg geven aan mensen die de laatste levensfase thuis willen doorbrengen. ’t Gouwe Peerke is uitgereikt in Museum Peerke Donders in Tilburg Noord. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 1.000 euro.

Genomineerden

Voor de onderscheiding over het jaar 2015 waren ook de vrijwilligers van hospice De Sporen en van Stichting achter de Regenboog genomineerd. Deze organisaties eindigden ex aequo op de tweede plaats. Zij ontvingen een bedrag van 250 euro ieder. De voorzitter van de jury is Aziza Aboulkacem. De juryleden zijn Denis Hendrickx, Rob Mutsaers, Paul Spapens, Cees Swaans en Leon Timmermans.

Juryrapport

In het door Denis Hendrickx voorgelezen juryrapport motiveerde hij de keuze voor de vrijwilligers van ContourdeTwern: ‘Het was voor de jury erg moeilijk om tussen deze drie organisaties te kiezen, juist omdat in alle drie de gevallen vrijwilligers enorm gemotiveerd zijn de medemens te helpen. Hun inzet is werkelijk een voorbeeld voor iedereen. Maar omdat de vrijwilligers van ContourdeTwern hun vrijwilligerswerk doen thuis bij de stervende mens, is daar onze keuze op gevallen. Het is een indrukwekkende vorm van vrijwilligerswerk op het meest moeilijke moment in een menselijk leven. Grote complimenten.’
De jury kiest elk jaar een thema dat is gebaseerd op de zeven werken van barmhartigheid. Het vele dat zich rond Peerke Donders tegenwoordig afspeelt is geïnspireerd op deze zeven werken van barmhartigheid. Dit is een universeel stelsel van betrokkenheid op de medemens. Voor het Gouwe Peerke 2015 was het barmhartigheidswerk ‘de doden begraven’ verwoord in het thema ‘rouw en verlies’. Binnenkort maakt de stichting het thema bekend voor het Gouwe Peerke 2016.