The Hitchcock Touch Tour bij Euroscoop

Euroscoop Tilburg is een van de deelnemende bioscopen, die meedoet met The Hitchcock Touch Tour, waarmee Eye in deze zomer de meest invloedrijke en iconische regisseur aller tijden eert. Alfred Hitchcock stond niet alleen bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, maar ook om zijn briljante scenario’s en visuele vondsten, die niets aan kracht hebben ingeboet.
 

Zijn films zijn vaak een entertainende cocktail van spionage, romantiek, humor en suspense. The Hitchcock Touch Tour geeft niet alleen een beeld van de diversiteit van Hitchcocks oeuvre, maar brengt ook de overeenkomsten tussen films uit verschillende periodes in kaart. Hij maakte films in Engeland en in Hollywood, van stille film tot geluidsfilm, van zwart-wit tot kleur en in verschillende filmstijlen.

Op zondagmiddag en dinsdagavond zijn de volgende klassiekers achtereenvolgend te zien vanaf 3 augustus in Euroscoop: Shadow of a Doubt, Rear Window, to Catch a Thief, Psycho en last but not least The Birds. De Nederlandse filmmaker Diederik van Rooijen gaat in Hollywood een remake maken van The Birds.

Kaarten zijn te koop of te reserveren via www.euroscoop.nl.
 
The Hitchcock Touch Tour poster
 
Shadow of a Doubt (1943)
Hitchcocks lievelingsfilm, gebaseerd op het ware verhaal van een seriemoordenaar die in de jaren twintig enkele rijke weduwen om zeep bracht. Hitchcock speelt een subtiel spel met het dubbelgangersmotief en ontleedt daarbij Amerika’s smalltown life in een van zijn meer realistische films.

Seriemoordenaar Charlie Oakley (Joseph Cotten) duikt onder in het vredige stadje Santa Rosa bij zijn zus Emma en nichtje Charlie, die niets weten van zijn dubbelleven. Zijn nichtje Charlie bewondert deze charmante man die vrouwen om zijn vinger windt. Maar zij begint steeds meer aan hem te twijfelen.

(3 Augustus 1600 uur, 5 Augustus 1900 uur)

Rear Window (1954)
Hitchcocks beroemde thriller over een fotojournalist (James Stewart) die zijn been heeft gebroken en de overburen bespioneert door een verrekijker. Hij meent vanuit zijn rolstoel een moord waar te nemen en probeert zijn vriendin (Grace Kelly) te overtuigen van wat hij heeft gezien. Fraaie Technicolor-opnamen.

Fotograaf Jeff Jeffreys slijt zijn dagen in zijn appartement nu zijn been in het gips zit. Vanuit zijn rolstoel bekijkt hij zijn overburen in wie hij danig geïnteresseerd raakt. Jeffreys kan niet ophouden met kijken naar de welgeschapen Miss Torso, een danseres die veel huisbezoek ontvangt, Miss Lonely Hearts die door haar vriend is verlaten, maar toch nog altijd de tafel voor twee dekt en de juwelenhandelaar Lars Thorwald, wiens vrouw opeens verdwenen is. Jeffreys verdenkt hem ervan haar te hebben vermoord. Heeft hij gelijk?

(10 Augustus 1600 uur, 12 Augustus 1900 uur)

To Catch a Thief (1955)
Stijlvolle comedy thriller met Cary Grant en Grace Kelly in de hoofdrollen geldt nog steeds als de belichaming van cool chic. Hitchcock laat Grant optreden als voormalige meesterinbreker die zijn onschuld moet bewijzen, Kelly is de archetypische ijskoude blondine met verborgen verlangens.
Juwelendief John Robie is befaamd om de onnavolgbare toeren die hij ooit uithaalde, maar heeft zich teruggetrokken uit het inbrekersgilde. Wanneer aan de Rivièra een serie ingenieuze inbraken plaatsvindt, valt de verdenking meteen op Robie die zich zal moeten inspannen om z’n onschuld te bewijzen — meer storyline had Alfred Hitchcock niet nodig voor zijn komische thriller.

(17 Augustus 1600 uur, 19 Augustus 1900 uur)

Psycho (1954)
Freudiaanse horror bij uitstek, dit sinistere verhaal rond een oplichtster, een gestoorde moteleigenaar en een douche. Hitchcock achtte Psycho een van zijn ‘amusantste’ films. ‘Ik was geschokt toen ik merkte dat mensen het allemaal heel serieus namen.’ Met Anthony Perkins en Janet Leigh.

Marion Crane (Leigh) ontvlucht halsoverkop de grote stad na 40.000 dollar te hebben gestolen van haar baas. Omdat hevige regen haar het zicht beneemt, stopt ze bij een motel dat gerund wordt door de wat verlegen Norman Bates (Perkins). Ze let niet op zijn hints (‘We all go a little mad sometimes’) en neemt nietsvermoedend een verfrissend en van alle zonden zuiverend stortbad, in een van de beroemdste moordscènes uit de filmgeschiedenis (opgenomen vanuit zeventig verschillende camerastandpunten). Marions zuster en een verzekeringsdetective nemen het op zich om de sporen van de moord te volgen.

(24 Augustus 1600 uur, 26 Augustus 1900 uur)

The Birds (1963)
Klassieke, kippenvel veroorzakende psychologische horror met een archetypische Hitchcock-scène: blondine in telefooncel (Tippi Hedren) belaagd door honderden moordzuchtige meeuwen. De vogels volgen haar tot diep in Californië.

Hitchcocks vertelling, naar een kort verhaal van Daphne Du Maurier, draait om een aantrekkelijke blonde verleidster die een beginnende romance heeft met een jonge advocaat. Zij maakt kennis met zijn familie in Bodega Bay, waar brutale vogels hun eigen plan blijken te trekken.

The Birds kan worden opgevat als voorloper van de rampenfilm, die in de jaren zeventig furore zou maken. De natuur verklaart de oorlog aan de mensheid, waarbij het gevaar deze keer uit onverwachte hoek komt. Hitchcock moest allerlei montagetrucks aanwenden om de ingewikkelde interactie tussen vogels en mensen te filmen. Zo werden de vogels eerst afzonderlijk gefilmd om later in het beeld geplakt te worden.

(31 Augustus 1600 uur, 2 September 1900 uur)