Incubate activiteiten rondom sculptuur van 93-jarige Friedman

Yona Friedman

Incubate festival programmeert nieuwe activiteiten rondom het werk van de beroemde architect Yona Friedman. Iconostase 180, het sculptuur waar het om draait, biedt veel inspiratie voor artiesten en kunstenaars.

Iedere donderdagavond in augustus is er dan ook een speciaal programma in en rondom Iconostase 180 in tentoonstellingsruimte Park. Het bouwwerk wordt eind augustus verplaatst naar de openbare ruimte, bij het Duvelhok in Tilburg. Op 10 september 2016, tijdens Incubate festival, vindt er in samenwerking met CAST een inhoudelijk programma plaats dat ingaat op het fenomeen stadmaken en de ideeën van Friedman hierover. Publiek is in augustus wekelijks op donderdagavond en zondagmiddag welkom om het kunstwerk te aanschouwen in Park, aan het Wilhelminapark 53, Tilburg.

Yona Friedman

De van oorsprong Hongaarse Friedman (1923) verwierf in de jaren 50 bekendheid met zijn radicale visie op architectuur. Voor Friedman moet architectuur vooral vrijheid faciliteren en de leefwereld van mensen bestaat uit tijdelijke, flexibele structuren die zich aanpassen aan de gebruiker en niet andersom.

De Iconostase

Friedmans project Iconostase is bedoeld om flexibele expositieruimtes te realiseren. Friedman creëert hiervoor ringen die tot modules worden gevormd; deze kunnen elke gewenste grootte of vorm krijgen. Deze driedimensionale modules werken als een frame waarin allerlei objecten/presentaties kunnen worden (weer)gegeven, en passen zich aan aan context en inhoud.

Lokale clubs en kunstenaars

Friedman gaat, als kunstenaar en architect, connecties aan met lokale clubs en kunstenaars. Bij hem speelt, net als bij Incubate, het netwerk en het betrekken van anderen bij beeldende kunst, juist de belangrijkste rol. Friedman vindt dat een museum voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. Daarom moet het open en transparant zijn, voor zowel publiek als voor artiest: van kinderen tot muzikanten en beeldend kunstenaars.

Programma:

  • Donderdag 4 augustus Muziek: Joost Dijkema + spreekbeurtenavond
  • Donderdag 11 augustus Expo: Marijn van Kreij + Muziek: Staplerfahrer
  • Donderdag 18 augustus Filmprogramma met popcorn
  • Donderdag 25 augustus Silent disco

De avonden beginnen om 19:30 en duren tot ongeveer 22:00 uur. Op zondagmiddag is Iconostase 180 tussen 13:00u en 17:00u te bezoeken. Parkvind je aan Wilhelminapark 53, de entree is gratis.

September

Iconostase 180 wordt tijdens Incubate in de openbare ruimte geplaatst, bij Het Duvelhok in Tilburg. In samenwerking met Cast wordt er op zaterdag 10 september een programma opgezet dat inhoudelijk ingaat op het fenomeen van stadmaken en de ideeën van Friedman hierover. Verschillende experts worden uitgenodigd voor een panelgesprek.