Nieuws

Kenniskans
Let op! Dit artikel is al 237 dagen oud en wellicht niet meer relevant

KennisKans: Bibliotheek opent deuren naar nieuwe kennis

Vanuit de gedachte dat iedere Tilburger de kans moet krijgen om zijn talenten te ontplooien en een leven lang te blijven leren, ontwikkelde de Bibliotheek Midden-Brabant KennisKans: een reeks gratis workshops aangeboden door lokale bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties, die hun kennisoverdracht willen openstellen voor een breder publiek. Programmamaker Mark Dekker legt uit: “inwoners krijgen zo de kans trainingen, colleges en cursussen te volgen die normaal gesproken achter de gesloten deuren blijven.”

Studenten en inwoners samen in de collegebanken

Eén van de eerste edities van KennisKans organiseerde de Bibliotheek samen met Lifestyle Studies van Fontys Hogescholen. Docenten en studenten streken neer in de proeftuinbibliotheek de Kennismakerij waar de collegereeks Living in Transition toegankelijk werd gemaakt voor alle Tilburgers met interesse in stedelijke ontwikkeling en social design. Mark: “Na afloop vertelde docent Saar van der Spek dat de aanwezigheid van niet-studenten de lessen echt extra diepgang gaf. Sommige deelnemers werkten al jaren in de praktijk en stelden hele gerichte vragen. Dat gaf studenten weer meer inzicht in hoe de theorie en praktijk zijn verweven.”

Leren van professionals

Andere KennisKansen in de Bibliotheek dit jaar waren een seminar Het Nieuwe Presenteren aangeboden door Bento Presentaties en Contourdetwern en KennisKans-schrijfcolleges met Fontys Journalistiek, waarin Tilburgers samen met studenten gastlessen volgden van bekende auteurs als Thomas Verbogt, Leon Verdonschot en Henk van Straten. Het eerstvolgende schrijfcollege op 8 november wordt gegeven door Enne Koens, schrijfster van jeugdboeken en young adult romans. En een nieuwe editie van het presentatieseminar staat gepland op 9 januari.

De Bibliotheek doet zelf ook mee aan het delen van kennis, bijvoorbeeld met het breder openstellen van drie vitaliteitsworkshops voor medewerkers. De workshop Gezonde Voeding is op 5 november, de workshop Meer Bewegen op 26 november en de workshop Leren omgaan met stress vindt plaats op 10 december in de Kennismakerij. Aanmelden voor één van de aankomende gratis KennisKans-workshops kan via deze website.

Vanuit jouw organisatie kennis delen en nieuwe inzichten opdoen?

Mark Dekker daagt organisaties uit Midden-Brabant uit om hun blik ook meer naar buiten te richten. “KennisKans is een manier voor maatschappelijk betrokken organisaties om kennis te delen én zelf ook nieuwe inzichten op te doen. Om contact te leggen met mensen die ze binnen de muren van hun eigen organisatie misschien niet zo snel ontmoeten.” Mark gaat graag het gesprek aan: welke KennisKans ligt er voor jouw organisatie misschien wel zo voor het oprapen? Kijk voor zijn contactgegevens op deze website.

Reageer op dit bericht