Nieuws

Let op! Dit artikel is al 72 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Kinderontbijtproject Dikke Mik op vier Tilburgse basisscholen van start

Op woensdag 10 november is op vier Tilburgse basisscholen het kinderontbijtproject Dikke Mik van start gegaan. Dikke Mik organiseert een schooljaar lang voor 160 kinderen van vier Tilburgse basisscholen – Don Sarto (Zuid), Jeanne d’Arc (West), Cleijn Hasselt (Oud-Noord) en De Vlashof (Noord) – één keer per week een gezond ontbijt op school. Met het kinderontbijtproject willen de initiatiefnemers kinderen en hun ouders in de gemeente Tilburg betere en gelijke kansen geven en een positieve bijdrage leveren aan hun bestaanszekerheid.

Initiatief

Dikke Mik is een initiatief van de Johan Stekelenburg Stichting en ContourdeTwern en wordt ondersteund door XPect Primair, Tangent, De Vonk, GGD, JOGG, gemeente Tilburg en Rabobank. De partners van Dikke Mik vinden het belangrijk dat elk kind een goede start krijgt, en gezond en met gelijke kansen kan opgroeien. Een voedzaam ontbijt helpt daarbij. De kinderen krijgen naast het gezamenlijke ontbijt op hun school een schooljaar lang een pakketje ingrediënten mee. Daarmee kunnen ze de overige dagen van de schoolweek voor een gezond ontbijt zorgen. Daarnaast krijgen de ouders/verzorgers informatie over, en hulp bij, het verzorgen van een gezonde start van de dag. Medewerkers van de GGD en studenten van Avans ondersteunen hierin.

Bijdrage ContourdeTwern

Frans van Blitterswijk, namens ContourdeTwern projectleider van Dikke Mik: “In Tilburg gaan ruim tweeduizend kinderen dagelijks zonder ontbijt naar school. Dat komt ofwel door geldgebrek, tijdgebrek of bijvoorbeeld doordat ontbijt niet in het systeem zit. Door deelnemers gedurende langere tijd te ondersteunen met een ontbijt en hen de positieve effecten van een gezonde start te laten ervaren, werken we samen toe aan een beter perspectief voor iedereen,” aldus de projectleider van ContourdeTwern.

Prestaties

Jopie de Bruin, directeur van deelnemende basisschool Jeanne d’Arc: “Onderzoek wijst uit dat kinderen die niet hebben ontbeten minder presteren op school, simpelweg doordat ze zich minder goed kunnen concentreren. Aan de ene kant ondersteunen we leerlingen en hun ouders/verzorgers met het ontbijt zelf, maar de kracht van dit project zit ‘m vooral in het feit dat deelnemers zelf gaan ervaren welke voordelen een gezonde start van de dag hen oplevert,“ vertelt de Bruin.

Handen ineenslaan

De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah (Bestaanszekerheid), vanochtend ook aanwezig bij de start van Dikke Mik op basisschool Jeanne d’Arc: ”Geweldig om te zien dat al deze partijen de handen ineenslaan om kinderen op deze vier scholen een goede start van de dag te bezorgen. We weten hoe belangrijk een gezond ontbijt is voor een betere gezondheid, zo optimaal mogelijke leerprestaties, voor gelijke kansen en om een beter perspectief voor ieder kind te bieden. Helaas constateren we ook dat iedere dag gezond ontbijten in veel te veel gezinnen in onze gemeente geen vanzelfsprekendheid is. Met dit project helpen we ouders, zodat er voor zoveel mogelijk kinderen een gezonde start van de dag in zit,” aldus de Tilburgse wethouder.

Extra informatie

Mensen die meer informatie over kinderontbijtproject Dikke Mik willen of een donatie willen doen, kunnen contact opnemen met Frans van Blitterswijk, projectleider Dikke Mik via fransvanblitterswijk@contourdetwern.nl of 06 57 58 03 79.