Nieuws

kledingswap
Let op! Dit artikel is al 275 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Kledingswap voor het milieu: lever oude kleren in en neem nieuwe kleding mee

Heb jij ook zoveel overbodige kleren in je kast hangen? Kom dan dinsdagavond 16 oktober tussen 19.00 – 21.30 uur naar de tijdelijke circulaire textielwinkel 013Circles aan de Nieuwlandstraat 21. Awearness Kollektif organiseert hier dan een klerenswap.

Het idee is simpel: lever je overbodige kleren in, ontvang daar punten voor een kies iets ‘nieuws’ uit. Goed voor je portemonnee én de planeet en het is ook nog eens gezellig.

Tegen overconsumptie en verspilling

Monique Drent uit Rotterdam en Laura Suijkerbuijk uit Bergen op Zoom hebben onlangs Awearness Kollektif opgericht om de enorme overconsumptie en verspilling van kleding tegen te gaan. Zij willen het ruilen en hergebruiken van kleding stimuleren en gemakkelijker maken. Ook voeren ze acties en campagnes uit om mensen bewuster te maken van de schadelijke gevolgen van hun koopgedrag voor mens en milieu. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks circa 240 miljoen kilo textiel weggegooid. Daarnaast moeten veel textielarbeiders zo’n 60 uur per week werken voor een schamel maandbedrag verder onder het leefbare loon. Vaak gebeurt dat ook nog onder onveilige omstandigheden.

Swappen moet nieuwe norm worden

Tegelijkertijd kopen we  met zijn allen steeds meer kleren en dragen deze steeds korter. De opkomst van fast fashion heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit sterk afgenomen is en dat kleding een wegwerpproduct is geworden. De oprichtsters van Awearness Kollektif vinden het daarom hoog tijd voor een klerenrevolutie. “Wij kunnen zelf bijdragen aan een eerlijkere, sociale en duurzamere wereld. Fast fashion moet in de ban. Mensen moeten minder kleding kopen en swappen moet de nieuwe norm worden.”

Hoe werkt het?

  • Struin je klerenkast af en pluk de kleren die je niet meer draagt eruit. Zorg ervoor dat ze gewassen en niet al te gekreukeld zijn.
  • Kom naar de winkel en lever je kleren in. Voor ieder kledingstuk ontvang je punten via een stempelkaart. Voor een simpel t-shirtje ontvang je uiteraard minder punten dan voor een kekke jas.
  • Zoek rond in de rekken of er iets leuks voor je bij zit. Je verkregen punten lever je dan weer in.
  • Mocht je geen ‘nieuwe’ parels kunnen vinden, wees dan niet getreurd. De punten kun je houden en op een later moment inleveren. Wij zijn hard aan het werk om swappunten in verschillende steden en een online platform op te zetten.
  • Draag je écht alle kleren in je kast en heb je dus niks om in te leveren? Dan kun je kleren ook voor een klein bedrag kopen.

Reageer op dit bericht