Nieuws

Let op! Dit artikel is al 414 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Leuk voor met de kids: kinderfestival ‘Uit met Spruit’ gaat door tijdens de kerstvakantie

Een leuk uitje met de (klein)kinderen tijdens de kerstvakantie, het kan in Tilburg! En wel met het de vierde editie van het jaarlijkse Spruit kinderfestival Uit met Spruit. Precies tussen kerst en oud & nieuw vinden in de binnenstad van Tilburg op verschillende locaties concerten, voorstellingen en films plaats voor gezinnen met kinderen in de leeftijd 2 tot 12 jaar. Natuurlijk is het programma volledig aangepast op de huidige maatregelen. Verwacht kleine groepen op gepaste afstand: daardoor extra intiem en knus. Dit maakt Uit met Spruit een fijne manier om 27, 28, 29 en 30 december bij verschillende podia te genieten van theater, dans, muziek of film. 

Anders, maar net zo leuk

Uit met Spruit ziet er dit jaar ook wat anders uit dan eerdere jaren. Wij spraken hierover met organisator Bregje Delrue. “Het leuke aan Spruit is dat het natuurlijk een kinder-evenement is, maar dat het programma stiekem ook voor volwassenen erg leuk is. Dat is dit jaar niet anders. We hebben binnen alle maatregelen die gelden gekeken naar de mogelijkheden en een flexibel programma opgesteld dat nu juist bijzonder is door de intimiteit. Er zitten nu 15 tot maximaal 30 personen in de zaal. Dat geeft voor zowel het publiek als de maker een nieuwe beleving. Daarmee willen we symbolisch de laatste dagen van 2020 nog positief afsluiten met een aangenaam uitje voor het hele gezin.”

Spruit in het Paleis

Een extra leuk onderdeel van Uit met Spruit is dit jaar Spruit in het Paleis Raadhuis op het Willemsplein. Bregje Delrue over het Paleis: “Het Paleis zou gedurende het hele jaar 2020 dienen als zogenaamd P(a)lace to Be, waarbij het doel was dat het Paleis weer een leuke bezoekersplek zou worden. Echter is door corona het gros van die plannen in duigen gevallen. Daarmee is Uit met Spruit dit jaar een van de eerste daadwerkelijke activiteiten die het Paleis toegankelijker maakt voor een breder publiek.” En dus kun je nu een typisch Tilburgse locatie bezoeken waar je zelden komt. “In het Paleis vind je dan ook in het bijzonder Tilburgse makers.” Je vind hier een vrolijke mix van muzikanten, theatermakers, voetballende theatermakers en een goochelaar. Vanuit de monumentale zalen van het Paleis laten ze hun kunsten zien! Op gepaste afstand maar toch dichtbij.

Paleis programma

Benieuwd wat je allemaal kan bezoeken in het Paleis? Check het hieronder:

 • Lot van Os & Merijn Ruis | 27, 28, 30 december | €6,-
  Lieve liedjes, fantastische filmpjes en vrolijke verhalen.
  Lot & Merijn zijn twee vrienden die lol hebben voor 100, ze nemen het publiek mee in hun enthousiasme. Een aanstekelijk positieve voorstelling.
 • Quintus de Paarse Goochelaar | 27 & 28 december | €6,-
  Quintus is een fantasierijke goochelaar vol verhalen die hij illustreert met magisch effecten en goochelattributen. Quintus, ook wel bekend als dé Paarse Goochelaar, is een aantal keren Nederlands Kampioen Straatgoochelen geweest maar in een Paleis kan hij zeker ook wel uit de voeten met zijn magische trucs!
 • Corpo Maquina Lab; El Jackson Education | 28 & 30 december | €6,-
  In een cross over van freestyle voetbal en theater neemt Nasser El Jackson het publiek mee in de voldoening die het geeft om alle mogelijkheden van de bal te voelen en te ontdekken. In deze presentatie komen concentratie, toewijding en speelsheid zich samen. En voel je hoe je samen ruimte maakt voor jezelf en voor elkaar. Met Nasser, de bal en het publiek is niets meer te gek.
 • Muzikaal Gebroed | première | 29 december | €6,-
  De muziektheatermakers Anke van Esch, Fons Toonen en Berrie Kolmans zingen en spelen verrassende kleinkunstliedjes waarin kleine en grote mensen op zoek gaan naar geluk.
 • Eelt Theatercollectief: “En toen…” | première | 29 december | €6,-
  Willem en Anna moeten de zolder opruimen. Deze ligt tjokvol oude spullen, maar al snel fantaseren de schoonmakers dat ze in heel andere tijden leven en vergeten ze wat ze eigenlijk aan het doen waren.

Natuurlijk kun je Uit met Spruit ook bezoeken op alle andere toffe locaties, zoals bijvoorbeeld Theater de Nieuwe Vorst, Factorium, Theaters Tilburg en meer. Beetje bij beetje wordt het programma van Uit met Spruit bekendgemaakt, gebaseerd op hetgeen dat nu wél mag. Deze laatste updates van de programmaonderdelen kun je bijhouden op de website. Hier kun je ook kaartjes kopen voor verschillende onderdelen. Ook kun je op de hoogte blijven van het laatste nieuws via Facebook en Instagram!

Over Stichting Spruit

Hoewel de associatie ‘spruit’ en ‘kind’ niet vanzelfsprekend samen gaan, daagt Stichting Spruit kinderen (en ouders) uit om hun smaakpapillen te vergroten door te proeven aan culturele hoogstandjes. Spruit staat aan de basis van een positieve cultuurbeleving voor een brede groep kinderen – en hun ouders. Dit doen ze met activiteiten van hoge kwaliteit, op een eigenzinnige manier en met een twist.