Nieuws

Let op! Dit artikel is al 915 dagen oud en wellicht niet meer relevant

[VIDEO] zo win je de Kamelenrace op de kermis

De Kamelenrace, met afstand het spannendste spel van de Tilburgse Kermis. Je zit met negen andere spelers op een veel te hard krukje en moet proberen zo snel mogelijk de bal in de juiste gaten te rollen zodat jouw kameel als eerste over de finish komt.

Geschreven door: De Kruikenzeiker

Je zit klaar met je lichtelijk klamme hand van de spanning en wacht op het startsein. “Ballen vast, rrrrollen maar!”. Je begint te rollen en die bal stuitert over de gele gaten heen naar boven. Hij mist de rode waar je op mikte. Hij manoeuvreert langs de blauwe en verdwijnt in het gele gat. Het duurt naar je gevoel een eeuwigheid voor de bal weer beneden in de bak is. Ah, daar is ‘ie. Je grijpt ‘m weer en rolt ‘m naar boven. Hij stuitert weer over het gele gat in het midden, over de blauwe, glijdt langs de rode en maakt een rare curve naar beneden. Over het randje van de blauwe gaten en tussen de gele gaten keert de bal onverrichter zake, na wederom lang wachten, weer in je hand.

Herkenbaar? Dan heb ik nieuws voor je. Ook jij kan als eerste over de finish komen, je moet alleen wat aan je techniek doen.

De meeste mensen doen hun uiterste best om met de grootste precisie kaarsrecht door het midden te gooien. Een beetje een Michael van Gerwen met een rood balletje. En ja, in sommige gevallen kan dit, met wat geluk, best werken. Maar om in het rode gat te verdwijnen moet je bal dan 2 hobbels over. En als je iets scheef gooit, dan zal één van de blauwe gaten het hoogst haalbare zijn.

Dit is niet per definitie fout, maar van teveel geluk afhankelijk om het structureel beter te doen in de spannendste race van Tilburg.
Dit is niet per definitie fout, maar van teveel geluk afhankelijk om het structureel beter te doen in de spannendste race van Tilburg.

Ik gooide ook altijd recht door het midden en van de 10 potjes die ik dan speelde won ik er misschien, met wat geluk,  1. Op de laatste dag van de Tilburgse Kermis 2017 sprak ik met de uitbater van één van de kamelenraces. Hij zag me klungelen en ik had nog geroepen dat ik voor de overwinning kwam: een kamelenrace-knuffel. Hij nam even pauze en vertelde me hoe je het meeste kans maakt op de overwinning en deed het 1 keer voor. Hij pakte de bal en die verdween met zijn eerste worp meteen in het rode gat. “Ballen vast…rrrrollen maar!” klonk weer en ik begon te rollen. De ene na de andere bal verdween in het rode gat. Ik was met afstand de snelste en ging naar huis met de pluche kameel.

Sindsdien gebruik ik deze techniek en van mijn laatste 8 potjes won ik er 4. Een winstpercentage van 50%, wie doet me dat na?

De juiste techniek

Vergeet wat je al die tijd deed. Gooi niet recht door het midden. Als jij vanuit Broekhoven in Tilburg-Noord moet zijn ga je ook niet dwars door het centrum toch? Dan vatte de Ringbanen. Zoek dus die zijkanten. Kaats, met wat kracht, via de zijkant om zo bovenin te komen. De bal zal langs de blauwe en gele gaten gaan en direct bij de gaten terecht komen waar je ‘m wilt hebben; de 2 rode gaten.

 

kamelenrace-2

Natuurlijk zal je nog wel eens een rood gat missen en wellicht ook wel eens de blauwe of gele. Maar over het algemeen vergroot je je win kansen enorm door op deze manier te spelen. Je bent gewoon minder afhankelijk van je portie geluk en meer van hoe goed je rolt. Als ik met 10 bier in mijn mik dit doe, ben ik ook minder goed dan wanneer ik nuchter ben. Maar doe je dit vroeg op de avond, dan ga je het verschil merken. Dit is hoe de uitbaters het zelf spelen en mijn overwinningen spreken boekdelen. Al zullen mijn glorietijden nu wel over zijn als iedereen zo gaat racen. Geloof je me niet? Blijf vooral door het midden rollen, dan neem ik die prijzen wel mee naar huis.

Ballen vast? rrrrollen maar, via de zijkant!

De Kruikenzeiker
Hoogleraar kamelenracetechniek

Reageer op dit bericht