Nieuws

hema
Let op! Dit artikel is al 1168 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Nog één week: ‘HEMA gaat dingen doen die niemand verwacht’

Het was een gemis in de Heuvelstraat: twee maanden zonder HEMA in de binnenstad. Gelukkig komt daar snel verandering in. Na een grondige verbouwing heropent het warenhuis op donderdag 21 september aan de Heuvelstraat. Tilburg is de eerste stad in Nederland waar de nieuwe formule van HEMA wordt uitgerold. Volgens filiaalmanger Maikel Verbogt gaan ze dingen doen die niemand van HEMA verwacht.

Foto’s: Corné Hannink

Als je nu voorbij het pand in de Heuvelstraat loopt, kun je nauwelijks voorstellen dat de winkel bijna open gaat. Het bouwafval vliegt je om de oren en het gebouw oogt verre van af. Zeker als je het pand vergelijkt met overbuurman Hudson’s Bay. Toch gaan ze het volgens filiaalmanager Maikel Verbogt halen. “Het is een race tegen de klok, maar alles loopt op schema, dus we gaan het gewoon redden.”

Maikel glundert als hij het over ‘zijn HEMA’ heeft. “Letterlijk alles is nieuw. Niets doet je nog denken aan de oude HEMA. Geen bruin en beige meer, alles is nieuw en fris.” De indeling, de ingang, de rekken, het restaurant, de kassa’s: alles is veranderd. De meest ingrijpende verandering van het gebouw is toch wel de eerste verdieping. Hier zat ooit de oude bakkerij en het kantoor, straks zit hier het restaurant. Aan de voorzijde heeft de blinde muur boven de ingang plaats gemaakt voor een grote glazen wand en de achteringang van de HEMA komt straks uit in de nieuwe passage.

hema
Maikel Verbogt voor de nieuwe voorgevel van het HEMA-pand

Nieuw foodconcept als eerst in Tilburg

Over wat die nieuwe HEMA-formule precies inhoudt, mag de Tilburgse filiaalmanager Maikel Verbogt nog weinig details kwijt. “We zijn bezig met een vernieuwend horeca-concept met dingen die niemand verwacht van HEMA.” Bij een rondleiding door het pand is het zichtbaar, maar voor het publiek wil hij dat nog even geheimhouden tot de grote opening.

Op de eerste etage van de HEMA komt achter de nieuwe glazen wand het restaurant met uitzicht op de Heuvelstraat. Op de begane grond verplaatst de versafdeling naar voren, naast het take-away gedeelte. Het totale assortiment op gebied van eten en drinken wordt flink uitgebreid. En vooral in het restaurant is dat straks te merken.

En dan de indeling. Dit wordt volgens Maikel een stuk logischer. “We gaan het assortiment verdelen in werelden. Dames bij dames, kinderen bij kinderen, heren bij heren enzovoort.” Hij geeft wat voorbeelden. “Zo hoef je na het vinden van een jurkje niet de hele winkel nog door om je panty’s te vinden. En zo zijn de oplaadkabels niet bij de herenmode, cadeau-afdeling én kantoorspullen te vinden, maar alleen op de technische afdeling.” Een stuk overzichtelijker dus.

‘We worden meer dan ooit een winkelstad’

Dat het pand van de HEMA in een nieuw jasje wordt gestoken, is volgens Maikel te danken aan Wereldhave en de nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad. Dat is ook meteen de reden dat de nieuwe formule als eerst in Tilburg wordt geïntroduceerd. “Tilburg is in ontwikkeling en alle grote ketens komen naar hier. Decathlon, Hudson’s Bay, Primark. Met die combinatie van winkels worden we meer dan ooit een winkelstad. Eerst ging je nog wel naar Den Bosch of Eindhoven om te winkelen, maar ik ben trots dat we straks in eigen stad terecht kunnen.”

‘Dames die hier dertig jaar werken staan rekken in elkaar te zetten’

De verbouwing van het pand, die begin mei begon, had nogal wat voeten in aarde. De winkel moest twee maanden sluiten en dagelijks zijn er rond de vijftig bouwvakkers aan het werk. 85 medewerkers gingen op vakantie of werkten bij een andere HEMA in de regio. Het personeelsbestand moest voor het nieuwe concept uitgebreid worden naar 120 medewerkers. Personeel moest voor de nieuwe formule opnieuw getraind worden.

Sinds een aantal weken is het HEMA-personeel weer aan het werk. Tussen de zwoegende bouwvakkers en in het stof staan de medewerkers de pannen, bh’s en handdoeken uit te stallen. Maikel is trots. “Dames die hier al dertig jaar werken, staan rekken in elkaar te zetten en tot in het donker de schappen in te delen. De meeste mensen zitten ver boven hun contracturen, maar willen zo graag onderdeel uitmaken van de verbouwing. De betrokkenheid is zo groot, het is één grote familie.”

Of de bouwvakkers en het personeel elkaar niet in de weg lopen? “Nee het is juist handig. Als wij ze verwennen met een taartje, helpen ze ons met verschuiven van de rekken.”

Reageer op dit bericht