Nieuws

bedreigde giraffe beekse bergen christine
Let op! Dit artikel is al 31 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Safaripark Beekse Bergen verwelkomt jong van zeer bedreigde giraffensoort

In Safaripark Beekse Bergen is deze week een Nubische giraffe – een van de meest bedreigde giraffensoorten – geboren. Het vrouwtje is slechts het derde jong van deze soort dat in de afgelopen twaalf maanden geboren is in Nederland. 

Fotografie: Beekse Bergen / Mariska Vermij – van Dijk

Het kalfje, dat de naam Christine heeft gekregen, maakt onderdeel uit van de grootste populatie Nubische giraffen in Europa. Het gaat goed met het vrouwtje. “Binnen een kwartier na de geboorte stond ze al stevig op haar pootjes en drinkt ze veel bij moeder Gerda, dat is het belangrijkste bij een pasgeboren giraffe”, vertelt dierverzorger Rolf Veenhuizen.

Bedreigde diersoort

De Nubische giraffe is een van de meest bedreigde diersoorten van de giraffe. Het gaat niet goed met ze in het wild, het leefgebied van deze giraffensoort, vooral de savannes in Afrika, wordt steeds kleiner door ontbossing. Daarnaast wordt er helaas ook op deze giraffe gejaagd. Deels vanwege het vlees, maar ook vanwege de staartharen. Deze zijn van grote waarde voor stropers, er worden bijvoorbeeld armbanden van gemaakt.

Bijdrage aan fokprogramma

Met de komst van Christine draagt Safaripark Beekse Bergen bij aan het fokprogramma van de Nubische giraffe. Het doel is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten. En Safaripark Beekse Bergen draagt niet alleen met geboortes bij aan het fokprogramma. Ook mannetjes die niet direct gekoppeld kunnen worden aan een vrouwtje kunnen in het park terecht.

Op stal

Voorlopig blijft Christine met haar moeder nog even op stal. Vooral vanwege de weersomstandigheden. Zodra het beter weer wordt, mag Christine de savannes gaan ontdekken. In totaal leven er, verspreid over het park, 31 giraffen in Safaripark Beekse Bergen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de Beekse Bergen? Bekijk dan deze artikelen of de website.