Nieuws

bibliotheken
Let op! Dit artikel is al 443 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Goed nieuws voor boekenwurmen: Tilburgse bibliotheken openen hun deuren weer voor leden

Vanaf vandaag openen de deuren van een aantal bibliotheken in Midden-Brabant. Leden kunnen op aangepaste openingstijden in negen bibliotheekvestigingen terecht voor het lenen en inleveren van materialen, waaronder de Tilburgse Bibliotheken LocHal, Wagnerplein, Heyhoef en Udenhout. Bij het voorbereiden van de heropening van de bibliotheek, staat veiligheid voor bezoekers en medewerkers voorop. Er is hard gewerkt om deze bibliotheekgebouwen aan te passen, zodat ze voldoen aan de protocollen die landelijk zijn opgesteld en goedgekeurd door het RIVM.

Negen bibliotheken openen

Vanaf maandag 11 mei kunnen leden voor het gericht lenen of inleveren van materialen weer terecht in de bibliotheken LocHal, Wagnerplein, Heyhoef, Udenhout, Waalwijk, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Goirle en Oisterwijk. Deze negen vestigingen zijn tijdens aangepaste openingstijden open. Alleen in de gemeente Hilvarenbeek, waar de Bibliotheek nog niet open kan, omdat in hetzelfde gebouw een Corona-huisartsenpost is ingericht, blijft de Afhaalbieb ook na 11 mei nog geopend.

Directeur-bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant, Peter Kok: “Ook onze overige zes bibliotheekvestigingen in Midden-Brabant, waaronder Bibliotheek ’t Sant en Berkel-Enschot openen zo spoedig mogelijk hun deuren. Veiligheid staat daarbij voorop. We bekijken per vestiging zorgvuldig de (on)mogelijkheden, ook samen met gebouwbeheerders en ‘medebewoners’”. Tot ook deze deuren open gaan, kunnen leden terecht in onze andere bibliotheken met een beperkte openstelling.

De Boeken Bezorgservice blijft voorlopig actief voor leden van 70 jaar of ouder die aan huis gebonden zijn. Ook de e-books en luisterboeken van de online Bibliotheek blijven gewoon beschikbaar voor alle leden van de Bibliotheek.

In kleine stapjes

Peter Kok: “We kijken er ontzettend naar uit om in kleine stapjes weer open te gaan voor bezoekers. Onze bibliotheken vervullen lokaal een maatschappelijke rol: we delen kennis en verhalen en zijn een belangrijke ontmoetingsplek. Nu we alleen nog open mogen voor het uitlenen van boeken, kunnen we hier maar beperkt invulling aan geven. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om in de bibliotheken te lezen, werken of studeren, deel te nemen aan een workshop of vragen te stellen bij een spreekuur. Wél kan jong en oud deelnemen aan allerlei online activiteiten; van voorlezen, leren programmeren tot een online talkshow. Uiteraard hoop ik dat we binnenkort, eventueel door off- en online mogelijkheden te combineren, weer volledig invulling kunnen geven aan de essentiële rol van de Bibliotheek.”

Richtlijnen voor het bibliotheekbezoek

De bibliotheken zijn zo ingericht in dat bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar en van de bibliotheekmedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan vaste looproutes en een maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd de Bibliotheek in mag. Ook gelden er richtlijnen voor het bibliotheekbezoek. Zo worden bezoekers gevraagd om, helemaal tegen de gewoonte in, een bezoek aan de Bibliotheek zo kort mogelijk te houden. Houd er ook rekening mee dat de horeca en de toiletten in alle Bibliotheken nog gesloten zijn. De inleverdatum voor boeken is automatisch verlengd naar 15 juni 2020. Boeken inleveren mag dus weer vanaf 11 mei in de vestigingen met een beperkte openstelling, maar heeft geen haast.

Meer info

Via de website van Bibliotheek Midden-Brabant houdt de bibliotheek op de hoogte van het laatste ontwikkelingen. Bekijk hier ook de openingstijden per vestiging, de richtlijnen voor een bibliotheekbezoek, veelgestelde vragen en de groeiende aanbod aan online activiteiten.

Reageer op dit bericht