100 jaar TBV Wonen in Tilburg

TBV Wonen

Woningbouwvereniging TBV Wonen uit Tilburg bestaat vrijdag 17 juni 100 jaar en dat wordt het hele jaar gevierd met activiteiten voor huurders, relaties en medewerkers. Op vrijdag 17 juni vindt het symposium ‘Gewoon in de wijk?’ plaats en aansluitend een receptie voor relaties waarbij ook het jubileumboek over 100 jaar TBV Wonen uitgereikt wordt aan burgemeester Noordanus.

Eeuwfeest

Voor het eeuwfeest organiseert TBV Wonen het hele jaar door een aantal activiteiten voor huurders. Bijna iedere maand doen alle medewerkers van TBV Wonen bovendien klusjes voor huurders. Op vrijdag 17 juni viert TBV Wonen haar jubileum met relaties in Deprez met een symposium over verwarde mensen met gastsprekers Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg en Anouk Mattheijssen van het landelijke aanjaagteam verwarde mensen. Ook wordt het jubileumboek overhandigd aan Noordanus. TBV Wonen kiest er bewust voor haar jubileum op gepaste wijze te vieren. Directeur-bestuurder Rob Vinke: “We gaan zorgvuldig om met onze beschikbare financiële middelen, dus hebben we sobere maar doelmatige activiteiten bedacht die passen binnen onze huisvestelijke opgave in Tilburg.”

Historie van “de TBV”

De doelstelling van TBV Wonen nog altijd hetzelfde is als bij de oprichting. Rob Vinke: “In 1916 zijn we opgericht, toen een aantal textielfabrikanten op wilde komen voor betere huisvesting van mensen in Tilburg die zelf geen woning konden kopen. Die doelstelling is nog altijd hetzelfde: We zetten ons nog steeds in voor mensen die niet zelf in hun woonruimte kunnen voorzien.”
Er is echter in 100 jaar woningbouw wel veel veranderd, aldus Rob Vinke. “Zo zijn we steeds meer energiezuinig bezig. En ging de vakman vroeger nog op zijn fiets en met zijn gereedschapskist klusjes bij huurders doen. Ondertussen rijden er zo’n 13 herkenbare onderhoudsbussen door heel Tilburg en worden er ruim 10.000 reparaties per jaar uitgevoerd.”

Daarnaast speelt TBV Wonen een grote sociale rol bij de leefbaarheid in wijken. Met de inzet van huismeesters en samenwerking met gemeente, collega-corporaties en maatschappelijke instellingen in Tilburg is de rol van ‘de TBV’ -zoals nog veel mensen de oude naam van TBV Wonen gebruiken- verschoven van investeren in goede woningen naar investeren in goed wonen.