37 basisschoolklassen uit Tilburg, Oisterwijk en Goirle ‘scoren’ samen bijna 5000 boeken

scoor een boek

Aangemoedigd door Willem II-voetballer Görkem Sağlam lazen 37 bassischoolklassen binnen 9 weken samen meer dan 4591 boeken. Dat werd bekendgemaakt bij de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een boek! bij de jeugdopleiding van Willem II. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken waar zij de bassischoolleerlingen van de gemeente Tilburg, Oisterwijk en Goirle uitdaagden om met hun klas zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Sportief lezen

Ter afsluiting van Scoor een Boek! kwamen de leerlingen en leerkrachten van alle deelnemende scholen samen bij de sportvelden de jeugdopleiding van Willem II. De eindscore werd bekend gemaakt en er waren ook allerlei sportieve activiteiten. In drie rondes namen 37 klassen van 15 basisscholen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen. Dat maakt dit leesproject zo uniek: de combinatie van voetbal, leesplezier en bewegen. Suzanne Albregts van Willem II Betrokken: “Door de voorbeeldfunctie van de voetballer worden de kinderen extra gestimuleerd om aan de slag te gaan met lezen.”

Leerlingen scoren boeken

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 & 6 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 bezochten lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek Midden-Brabant alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken én een motiverende videoboodschap van Görkem Sağlam en mascotte Kingo. Deze Willem II-speler daagde de leerlingen uit om in de 9 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter. Leerkracht Wesley Diepens van basisschool De Tovervogel vindt het leesproject een succes : “Super om te zien dat het lezen zo gestimuleerd wordt door dit project. Er was niemand in de klas die het niét leuk vond, dus dat was erg leuk. Het wedstrijdelement maakte de kinderen fanatiek om zoveel mogelijk te lezen. Eerst vooral dunne boekjes, maar na loop van tijd kwamen er ook steeds meer dikke boeken bij.”

Leukste dag van het schooljaar

Tijdens De Rust, halverwege het project, was er opnieuw een videoboodschap van profvoetballer Sağlam en ging de lees- en mediaconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken? Robin (10) is een van de fanatiekste lezers van zijn klas: “Ik heb wel 25 boeken gelezen tijdens Scoor een Boek! Ik was iedere keer weer blij als ik een sticker op de poster mocht plakken.” Maar naast het lezen vond hij de sport- en speldag op het einde ook erg geslaagd. “Dit was misschien wel de leukste dag van het schooljaar!”

De combinatie van voetbal en boeken vergroot het leesplezier. De Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands verdere toekomst en loopbaan en willen we met dit project tegengaan.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Check dan deze website.