Op 12 maart aanstaande wordt op 4 Van Gogh locaties in Brabant de aftrap gegeven voor ‘De Nieuwe Vincent’; een talententraject voor jonge Brabantse tekentalenten van 10-14 jaar. Er is plek voor 60 deelnemers, verspreid over de Van Gogh locaties Zundert, Tilburg, Etten-Leur en Nuenen. Het doel is talentontwikkeling: de deelnemende jongeren starten met een intensief makerstraject van een half jaar met als slotstuk een expositie en de titel ‘De Nieuwe Vincent’. Provincie Noord-Brabant ondersteunt het traject.
De Nieuwe Vincent is een initiatief van Vincents Tekenlokaal uit Tilburg en gaat inmiddels het 11e jaar in. Hiermee hebben ruim 250 Brabantse tekentalenten de kans gekregen om hun talent verder te ontwikkelen. Grote inspiratiebron voor het talententraject is Vincent van Gogh, die in alle deelnemende locaties heeft geleefd en/of gewerkt. Op de Tilburgse HBS (het hedendaagse Paleis-Raadhuis) volgde hij als 13-jarige jongen zijn eerste tekenlessen. Het is de plek waar Vincents Tekenlokaal is gehuisvest.
Tilburg is bij uitstek een stad voor en door makers en biedt broedplaatsen en ateliers om dit aan te moedigen. In dit cultuurklimaat gedijt Vincents Tekenlokaal goed en is het talententraject De Nieuwe Vincent ook geheel op z’n plek.
Talentontwikkeling en makerschap
De deelnemers van De Nieuwe Vincent gaan een intensief en boeiend programma van een half jaar tegemoet met een mix aan analoge en digitale tekenlessen, masterclasses en excursies. Ze worden begeleid door docenten en autonoom kunstenaars. Elke locatie geeft binnen de kaders van de kwaliteit van het programma een eigen invulling hieraan. Zo heeft Vincents Tekenlokaal masterclasses aangeboden van Gouden Penseel winnares Djenné Fila, autonoom kunstenaar Paul van Dongen en Marjolein Schalk van internationaal kunstenaarsplatform Wobby.club. Gedurende het hele programma werken de deelnemers aan een portfolio waarvan een gedeelte te zien is een volwaardige eindexpositie. Uit alle deelnemers kiest een deskundige jury ‘De Nieuwe Vincent 2024’.
Provincie Noord-Brabant heeft het project de afgelopen 4 jaar ondersteund met de meerjarige subsidie ‘Hedendaagse cultuur Noord-Brabant’. De subsidie werd onder meer toegekend omdat ‘de effecten op individueel niveau groot zijn’ (passage uit het subsidiebesluit). Daarnaast wordt met De Nieuwe Vincent het Van Gogh erfgoed in stand gehouden en uitgedragen. Dit gebeurt op de 4 Van Gogh locaties niet alleen door verhalen en presentaties, maar ook door middel van talentontwikkeling op het gebied van tekenen en schilderen.
Over de deelnemende steden en dorpen
Zundert
In zijn geboorteplaats Zundert staat het Vincent van GoghHuis met wisseltentoonstellingen en een vaste presentatie over het leven en werk van Van Gogh. Tevens is er een ‘artist-in-residence’ verblijf in en naast de historische Kosterswoning. Ook is er een gastatelier in de monumentale Vlaamse schuur op Landgoed De Moeren in het Van Gogh Nationaal Park.
Tilburg
In Tilburg heeft de jonge Vincent als 13-jarige jongen tekenlessen gevolgd op de Rijks-HBS. Dit rijksmonument is nu het Paleis-Raadhuis van Tilburg waarin onder andere Vincents Tekenlokaal is gevestigd. Vincents Tekenlokaal richt zich op kunsteducatie en talentontwikkeling en is initiatiefnemer van De Nieuwe Vincent.
Etten-Leur
Etten-Leur is de plek waar Van Gogh zich op 28-jarige leeftijd registreerde als kunstenaar en zijn artistieke carrière dus officieel van start ging. Naast de Van Gogh Kerk zijn er nog vier andere officiële Van Gogh-monumenten in deze gemeente.
Nuenen
Tot slot woonde en werkte Van Gogh van 1883 tot 1885 in Nuenen. Hier maakt hij de keuze om het dagelijkse harde leven van boeren en wevers als uitgangspunt voor zijn schilderen te nemen. In het museum Van Gogh Village is onder andere dit verhaal en het ontstaan van zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’ te zien.
Meer informatie
Wil je meer informatie of inschrijven voor deelname? Check deze website.