Artistiek leider Joanne Mensert: “Bij Theater De Nieuwe Vorst heb je recht op risico en kans op kunst!”

Foto: Ingrid Koenen

Wanneer je door de Willem II-straat loopt, is het historische pand van Theater De Nieuwe Vorst niet te missen. Sinds kort heeft het theater een nieuwe artistiek leider: Joanne Mensert. Wij gingen langs en spraken Joanne over haar functie, de pay what you want actie en het belang van theater voor de maatschappij.

Het theatercafé van De Nieuwe Vorst is een gezellige ruimte met houten tafels, retro stoelen en kleurrijke kussens. Nadat ze een slok van haar koffie neemt, begint Joanne te vertellen. “Het is niet vanzelfsprekend dat een theater een artistiek leider heeft. Hier is dat gelukkig wel zo.” Als artistiek leider is Joanne verantwoordelijk voor het uitwerken van de artistiek inhoudelijke koers van De Nieuwe Vorst.

Het leukste theater

Op de vraag hoe Joanne Theater De Nieuwe Vorst zou omschrijven, heeft ze een duidelijk antwoord: “Wij zijn het leukste theater van heel Nederland! Bij ons heeft het publiek recht op risico en kans op kunst. Bij De Nieuwe Vorst is plek voor gevestigde theatermakers met een eigenzinnige signatuur, en voor beginnende makers die de grenzen van disciplines opzoeken. We tonen werk dat verrast, verbaast en verwart.”

Volgens Joanne gebeurt er in De Nieuwe Vorst veel meer dan alleen het presenteren van voorstellingen. Zo houdt het theater zich veel bezig met jonge toneelmakers: “We zijn aangesloten bij Makershuis Tilburg, een samenwerkingsplatform voor theater, dans en circus dat beginnende kunstenaars op weg helpt. Dit doen we samen met Festival Circolo, Dans Brabant, Zuidelijk Toneel en De Schouwburg. Wanneer een jonge maker zich aanmeldt, kijken we samen wie hem of haar het beste kan begeleiden.”

Zelf bepalen

Afgelopen zomer kon je bij het theater regelmatig naar Makerssessies in de tuin. Deze sessies waren altijd een verrassing voor het publiek én de mensen mochten achteraf zelf bepalen wat ze wilden betalen. “We dachten: hoe cool zou het zijn als we dit een hele maand lang kunnen organiseren? In september was het schrikbarend rustig in onze zalen. Na Corona moeten veel mensen het theater opnieuw ontdekken. Voor mensen die twijfelen over een voorstelling of die een kleine beurs hebben, biedt deze pay what you want actie ze een kans om het theater te bezoeken”, vertelt Joanne. Lijkt het jou wat om in december een voorstelling te bezoeken? Ben er dan snel bij! Reserveer je kaartje via de site, en betaal pas na afloop van de voorstelling een bedrag waar jij je goed bij voelt. De voorstellingen De Bananengeneratie en Bambie zijn al uitverkocht.

Joanne vindt het ontzettend belangrijk dat mensen naar het theater komen: “Het theater is een plek om verhalen met elkaar te delen. Kunst is dé manier om mensen kennis te laten maken met het onbekende, maar binnen de veilige kaders van het theater.” De komende jaren wil de artistiek leider duidelijker maken wat De Nieuwe Vorst voor jonge makers kan betekenen. “De afgelopen tijd hebben we veel zaadjes gepland die nu verder moeten groeien. Naast die stekjes zijn we nu langzaam maar zeker stokjes aan het zetten.”

Meer informatie

Theater De Nieuwe Vorst vind je in de Willem II straat. Sinds kort kun je er ook van woensdag tot en met zaterdag komen genieten van een heerlijke vegetarische maaltijd. Nieuwsgierig? Check het hier. Ben jij benieuwd wat er de komende tijd op het programma staat? Je vindt het hier. Wil je graag wat meer informatie over de pay what you want actie? Klik dan hier!