Black Dogs en PRAGT steken alle zeikerds een hart onder de riem met de ‘oppeppertjes’

De Tilburgse ondernemers achter Black Dogs en PRAGT brengen deze week ‘oppeppertjes’ op de markt: borduursels met een boodschap. Rick en Immy, die door een depressie en burn-out allebei weten hoe het is om even niet zo lekker in je vel te zitten, ontwierpen vier grappige designs en quotes die illustreren wat nu net níet zo fijn is om te horen als je door een dalletje gaat.

Zo pronkt op een van de borduursels de veelgehoorde leus ‘Ga gewoon leuke dingen doen’, een dooddoener die beide Tilburgers wel eens gehoord hebben. “We merken bovendien dat de innerlijke stem van veel mensen die het zwaar hebben deze dingen vaak roept, zonder dat de woorden daadwerkelijk uitgesproken zijn. Daarom willen we alle zeikerds, jankerds en klagers een hart onder de riem steken en laten weten dat het prima is je zo nu en dan kut te voelen.”

Zonder wrijving geen glans

De borduursels zijn te koop in de nieuwe webshop van Black Dogs, die in een later stadium ook andere producten zal aanbieden met dezelfde maatschappelijke boodschap. “Ik denk dat we als zelfbewuste maatschappij soms teveel handelen vanuit het idee dat geluk maakbaar is. Dat we het verdriet dat bij elke vervelende gebeurtenis hoort uit kunnen schakelen door om te denken. De echte uitdaging zit naar mijn mening echter in het accepteren en voelen van de ellende die hoe dan ook deel uit gaat maken van ons leven, om het daarna weer los te kunnen laten. Of zoals mijn zwager ooit tegen mij zei: zonder wrijving geen glans.”

Black Dogs en PRAGT

Zowel Black Dogs als PRAGT werden opgestart in moeilijke tijden. Waar Rick net uit een depressie kwam, zat Immy langdurig ziek thuis en kreeg ze te horen dat ze maar ‘iets leuks moest gaan doen’. Dat werd borduren en sinds de oprichting van PRAGT zijn Immy’s borduursels niet alleen gewild, maar geeft het borduren haar ook rust. Immy: “Stil zitten lukte me niet altijd. Borduren is natuurlijk stoffig, maar het geeft me veel focus en maakt mijn hoofd leeg. Drie jaar later is dat nog steeds zo. Ik krijg bovendien reacties van meer mensen die een soortgelijk verhaal hebben en vanuit burn-out-klachten gaan borduren. Dat vind ik supertof!”