‘Colenbrandertapijten’ na tachtig jaar weer in productie!

De befaamde ‘Colenbrandertapijten’ naar ontwerp van de voor zijn tijd zeer moderne Nederlandse sierkunstenaar Theo Colenbrander (1841-1930) worden weer in productie genomen! Niet in het Audax Textielmuseum Tilburg, waar nog t/m 1 maart as. de inspirerende tentoonstelling ‘Vloerjuwelen’ met werk van Colenbrander is te zien en die wellicht liefhebbers aanspoort tot het bestellen van zo’n prachtig vloerkleed. Maar door de Company Colenbrander Carpets in Portland, Oregan, VS. De Amerikaan Richard Mills, kunsthistoricus, computerspecialist en Colenbrander-publicist is de oprichter van dit bedrijf.

Richard Mills droeg bij aan de tentoonstelling ‘Vloerjuwelen’ in Tilburg door het maken van een fascinerende computeranimatie die laat zien hoe gevarieerd en gedetailleerd de rijk gedessineerde en kleurige vloerkleedontwerpen van Colenbrander zijn en hoe de kunstenaar zijn ontwerpen ingenieus heeft opgebouwd.
 
Het Audax Textielmuseum Tilburg en het Gemeentemuseum den Haag stelden onlangs ontwerptekeningen van ‘Colenbrandertapijten’ aan de Company Colenbrander Carpets beschikbaar met het doel deze als vloerkleed uit te brengen. Van het Textielmuseum zijn het de ontwerpen ‘Volop/Plénitude’, Doorzichting/Translucide’ en ‘Schuimende beker/Boucal Moussant’. Bijzonder is dat deze drie ontwerpen, die ook op de tentoonstelling te bewonderen zijn, nog niet eerder daadwerkelijk in een tapijt zijn uitgevoerd. De tekeningen zijn gemaakt tussen 1905 en 1910 toen Colenbrander als freelance ontwerper verbonden was aan de Koninklijke Deventer Tapijtfabriek.
 
De door de Company te produceren vloerkleden worden net als in Colenbranders tijd met de hand geknoopt en vervaardigd op haute-lisse weefgetouwen. Schapen uit Nieuw Zeeland zorgen voor de voor de wol. Dit initiatief is een postuum eerbetoon aan de in 1930 overleden sierkunstenaar Colenbrander. Voor meer informatie www.colenbrandercarpets.com

.