Dagboek van MaanScout Linda van den Hout


Tilburgs Nachtburgemeester Zeus Hoenderop heeft elke maand, van volle maan tot volle maan, een vrouw aan zijn zijde, een zogenaamde MaanScout. De september MaanScout van de nachtburgemeester van Tilburg is Linda van den Hout. Zij ondersteunt Hoenderop van 24 september tot en met 22 oktober op haar eigen wijze.

Het is vrijdagavond 24 september….ik mag aantreden als MaanScout. Als MaanScout vergezel je een maand lang de Nachtburgemeester van Tilburg: Zeus Hoenderop. Komende weken organiseren we samen allerlei activiteiten rondom het thema FLOW. Twaalf MaanScouts gingen mij al voor, geïnspireerd door fenomenen als o.a. De Vriendelijke Stad, Geld, Consuminderen en Second Life. Locatie van het aantredingsfestijn is MAANdelijks Kunstpodium-T in de Noordstraat. Al een aantal jaren vinden daar interessante expostities plaats van gevestigde kunstenaars samen met studenten van de kunstacademies in Tilburg, en tegenwoordig ook uit andere steden.

In het kader van het thema FLOW, heb ik met fotograaf Bjorn Staps een expositie ingericht over  Chinese aquaria. Bjorn heeft deze ‘geluksstromingen’ (zolang er stoming is, gaat het immers goed met de zaken) vastgelegd om daarmee o.a. te laten zien hoe een traditionele uiting van geluk, gedigitaliseerd wordt. In een Chinees restaurant in Goirle is onlangs een écht aquarium vervangen door een lcd-scherm met daarop een voorstelling van een aquarium.

Bij een Chinese expo, horen op zijn minst loempia’s, fortunecookies en Chinese thee. Met collega en vriend Joris Donders trek ik dan ook alles uit de kast om deze ‘volle MAAN’ op passende wijze in te luiden, inclusief een parodie op een FLOW-meditatie. Tijdens deze hilarische toestand, realiseer ik me dat bijna al mijn beste vrienden aanwezig zijn om het programma van deze ‘maan’ door te nemen. Heel bijzonder om met een groepje ‘leuke mensen’ samen buiten in een kring te zitten, in de mooie tuin achter de Noordstraat. Hoe vaak doe je dat nog, na de basisschool, zitten in een kring?

Dit moet wel een geweldige ‘maan’ worden!