De postcode maakt het verschil: verschillende premies van autoverzekeringen

autoverzekering

Hoewel velen zich afvragen hoe ze de aanschaf van een auto kunnen financieren, is een auto kopen pas het begin van de dure grap. De autopremie wordt namelijk ook bovenop het stapeltje vaste lasten van een auto-eigenaar gegooid. Natuurlijk ziet iedereen het belang in van een goede verzekering, want de auto die gekocht werd met het zuurverdiende spaargeld moet goed beschermd zijn tegen ongevallen. Auto-eigenaren doen er goed aan hun autoverzekering te vergelijken om zo de vaste lasten zo laag mogelijk te houden.

De postcode maakt het verschil

Verzekeraars hebben allemaal hun eigen berekening om tot een bepaald bedrag voor premies te komen. Zo kan het zijn dat een goedkope autoverzekering de beste voorwaarden biedt. Een dure autoverzekering afsluiten biedt niet per se de beste dekking. In de berekening nemen verzekeraars gegevens van de auto en de eigenaar en het aantal schadevrije jaren onder de loep. Daarnaast wordt ook de postcode meegenomen in de berekening. Zo blijkt uit een onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net dat bewoners uit verschillende provincies gemiddeld verschillende bedragen kwijt zijn voor hun autopremies. Hierbij zijn Groningers de gelukkigen, want zij zijn gemiddeld het minst kwijt. Zuid-Hollanders zijn gemiddeld het meest kwijt.

De verklaring voor het verschil

Zoals gezegd beschouwen verzekeraars verschillende factoren alvorens tot een bepaald bedrag voor een premie te komen. Hierbij speelt het risico dat een auto loopt op schade ook een rol. Aangezien het risico op schade hoger ligt in grote steden, is het enigszins logisch dat bestuurders woonachtig in een provincie met veel steden gemiddeld meer voor hun autopremie betalen dan degenen die in een provincie wonen die vooral bestaat uit platteland.

De twaalf provincies en hun gemiddelde premie

Het is dus duidelijk dat Zuid-Holland gemiddeld het meest betaalt voor de autopremie en Groningen het minst, maar hoe zit het met de rest van Nederland? Hieronder staan alle provincies op een rijtje, tezamen met de gemiddelde autopremies die worden betaald. Dit overzicht werd samengesteld door verschillende verzekeringen te vergelijken, waarbij het gemiddelde van de allrisk-, WA- en WA+-verzekering in de berekening is meegenomen.

  1. Zuid-Holland: 79 euro
  2. Noord-Holland: 73 euro
  3. Utrecht: 72 euro
  4. Noord-Brabant en Limburg: 70 euro
  5. Gelderland: 66 euro
  6. Overijssel: 62 euro
  7. Flevoland: 61 euro
  8. Zeeland: 58 euro
  9. Friesland en Drenthe: 55 euro
  10. Groningen: 53 euro

Autoverzekeringen vergelijken

Zoals te zien in de lijst van gemiddelde autopremies per provincie is de gemiddelde Noord-Brabander maar liefst 70 euro kwijt aan zijn autopremie. Dat is slechts 9 euro minder dan de gemiddelde bestuurder in Zuid-Holland kwijt is, de provincie die gemiddeld het duurst is. Nu betekent dat nog niet dat alle Noord-Brabanders massaal naar Groningen moeten verhuizen. Wel doen inwoners van Tilburg er goed aan op jacht te gaan naar een goedkope autoverzekering door autoverzekeringen te vergelijken. Zoals al eerder vermeld, garandeert een hogere premie namelijk niet per se een betere dekking. Bovendien sluiten veel auto-eigenaren een verzekering af en kijken er vervolgens de komende jaren niet meer naar om. Sommige verzekeraars hebben hun premies verhoogd, waardoor er een groot gat is ontstaan tussen de duurste en de goedkoopste verzekering. Autoverzekeringen vergelijken kan een auto-eigenaar helpen een goede verzekering te vinden voor een betaalbare premie. Of neem gewoon de fiets!