Deze zomer vind je Urban Playgrounds verspreid door het centrum van Tilburg tijdens vakantie in eigen stad

Urban Playgrounds

De vakantie is begonnen! Helaas is er nog een groot risico aan verbonden om buiten de landsgrenzen te reizen voor een vakantie. Maar wat is nou een beter alternatief dan vakantie in onze eigen mooie stad te vieren? Juist, helemaal niks. Om lekker bezig te blijven tijdens de vakantie in eigen stad zijn er in de binnenstad allerlei ‘playgrounds’ geplaatst: dit zijn openbare plekken die ingericht zijn om te sporten of bewegen. Zo ligt er onder anderen een hinkelbaan, freerun baan, komen er pingpongtafels op het Piusplein en nog veel meer.

Fotografie: Jules van Iperen

Net als vorig jaar is onze stad weer omgetoverd tot één grote all-inclusive vakantiebestemming waar van alles te doen is. Dit jaar staat de vakantie in eigen stad in het teken van de Urban Sports. Dat is de verzamelnaam voor sportactiviteiten waarbij je je vaardigheden laat zien in een bebouwde omgeving. Urban Sports zijn booming en erg populair onder jongeren. Door heel de binnenstad zijn er playgrounds van de Urban Sports te vinden.

Van freerun park tot klimwand op de Heuvel

De sporten die te doen zijn in de binnenstad lopen erg uiteen. Zo komt er voor het Stadhuis een freerun park in de drooggelegde Beljon fontein en op het Piusplein wordt een pingpongtafel geplaatst om eerst een potje te spelen voor je het terras op gaat. Heb jij absoluut geen hoogtevrees? Dan is de klimwand op de Heuvel wellicht iets voor jou. De 10 meter hoge wand is ingedeeld in verschillende niveaus zodat iedere klimmer een eigen moeilijkheidsgraad kan kiezen.

In de Pieter Vreedestraat ligt een 100 meter lange hinkelbaan met maar liefst 330 stappen en op het Pieter Vreedeplein komt een jeu de boules baan. Ook de Urban Dance Floor is gevestigd op het Pieter Vreedeplein. Deze dansvloer is voor iedereen toegankelijk en wordt geprogrammeerd met medewerking van verschillende dansinstellingen. De Urban Playgrounds zijn gratis toegankelijk.

Urban Playgrounds

Dweilerij

De meeste Urban Sports worden georganiseerd door Tilburgse ondernemers. Ook in het Dwaalgebied wordt iets leuks georganiseerd. Daar organiseren horecaondernemers een kroegentocht: de Dweilerij. Dit is een carnavaleske versie van de Dwalerij, de zondagsmarkt die een aantal keer per jaar in het Dwaalgebied neerstrijkt. De horeca bedenkt acties en door middel van stempelkaarten zullen bezoekers op een carnavaleske manier door het Dwaalgebied trekken. De stempelkaart stimuleert de tocht langs de horecagelegenheden, zo stokt de tocht niet en zijn er geen samenscholingen of opstoppingen. De Dweilerij vindt plaats op 11 september.

Onderdeel van Tilburg vakantiestad

De Urban Playgrounds zijn een onderdeel van Tilburg Vakantiestad. Dit is een campagne waarmee Tilburgers en mensen uit de regio worden aangespoord om vakantie gewoon lekker in eigen stad te vieren. Behalve de Urban Sports staat deze zomer ook in het teken van ontdekken. Met nieuwe winkels, horeca en streetart is er van alles te zien en te beleven in de stad.

Omdat de activiteiten verspreid zijn over de hele zomer heb je deze zomer genoeg te doen tijdens de vakantie in eigen stad. Ben je benieuwd wanneer wat te doen is? Kijk dan op de website van Center of Tilburg voor het complete schema.