Draaiend Huis draait écht in Tilburgse kijkdoos

De Tilbörgse Kèèkdôos van de Stichting Tilburgse Taol heeft een bijzondere uitbreiding gekregen. Vanaf de website www.tilburgsetaol.nl kan een werkend model van het Draaiend Huis worden gedownload. Als het bouwpakket in elkaar is gezet draait dit veelbesproken Draaiend Huis écht in de Tilbörgse Kèèkdôos. De Tilbörgse Kèèkdôos wordt cadeau gedaan aan de bezoekers van het Grôot Diktee van de Tilburgse Taol op 6 november. Het programma van dit evenement belooft weer een avond vol authentiek Tilburgs plezier.

Elk jaar brengt de Stichting Tilburgse Taol een typisch Tilburgs cadeautje uit. Dit jaar is dat de Tilbörgse Kèèkdôos. Deze bestaat uit een plaat van stevig papier met daarop de meest bekende Tilburgse herkenningstekens als de watertoren, popcentrum 013, de Heuvelse kerk, het beeldje van de Kruikenzeker, Peerke Donders, Pieta Melis en Jan (‘Kanonbal') Pijnenburg. Ze kunnen worden uitgeknipt en naar eigen inzicht in een schoenendoos worden geplakt.

De bouwplaat van de kijkdoos met tientallen Tilburgse herkenningstekens wordt gratis verstrekt aan de bezoekers van het Grôot Diktee van de Tilburgse Taol op vrijdagavond 6 november bij Boerke Mutsaers. Entreekaarten kosten 12,50 euro en zijn te bestellen bij Will Smits: 013-4674004 of will.smits@wanadoo.nl. Ná 6 november is de kijkdoos voor 4,95 euro te koop bij de Tilburgse VVV. De bezoekers van het Diktee krijgen een door schoenfabriek Van Bommel uit Moergestel ter beschikking gestelde schoenendoos.

De Tilburgse kijkdoos bestaat uit een mooie, fullcolor gedrukte plaat met daarop tal van beelden, mensen en gebouwen die kenmerkend zijn voor Tilburg. De plaat leent zich ook heel goed om als affiche tegen een muur te worden gehangen. In deze door Bart Horvers en Jan van de Wiel ontwikkelde kijkdoos zit een aantal unieke vondsten, zoals een draaiend model van het Draaiend Huis. Het bouwpakket daarvan staat op de website www.tilburgsetaol.nl van de Stichting Tilburgse Taol en kan dus door iedereen worden gemaakt.

Het Grôot Diktee van de Tilburgse Taol heeft weer een programma waaraan veel Tilburgers veel plezier kunnen beleven. Zoals gebruikelijk bevat het programma een aantal nieuwe en vernieuwende elementen. Zo zingt operazanger Hein Remmers uit Goirle op muziek gezette teksten van Cees Robben. Tilburger Jan van Beurden heeft een schitterende act rond een zeer grote uitvoering van het Tilburgs Leesplèngske. Voormalig stadsdichter Frank van Pamelen neemt op zijn spitsvondige manier de biecht af van wethouder Johan van den Hout. De avond besluit met een optreden van de beste tonpraoter van de Tilburgse Tonpraot Akkdeemie.

bron: www.focusopreeshof.nl