Een financieel adviseur voor elk financieel product

Gedurende de levensloop krijg je te maken met verschillende financiële producten. Bankrekeningen, verzekeringen, hypotheken, leningen… Financiële producten zijn vaak ingewikkeld en het is belangrijk dat je het juiste financiële product kiest, anders kan dit je duizenden euro’s kosten. Door aan te kloppen bij een financieel adviseur kun je dit voorkomen en het juiste product kiezen.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Wat is een financieel adviseur?

Een financieel adviseur is iemand die je tegen betaling helpt met het maken van de juiste financiële beslissingen gebaseerd op je persoonlijke situatie. Een financieel adviseur kan dit alleen doen als hij beschikt over een AFM vergunning. Een financieel adviseur inventariseert jouw financiële en persoonlijke situatie en houdt in het advies rekening met je wensen en mogelijkheden. Binnen Tilburg zijn er veel verschillende financieel adviseurs actief. Maar hoe kies je nu de juiste adviseur? Je kunt de financieel adviseurs met elkaar vergelijken door het dienstverleningsdocument te bekijken die je ontvangt per adviseur of op basis van reviews die die andere klanten geven aan de adviseur.

Hypotheken

Een hypotheek is een ingewikkeld financieel product waar je een groot deel van je leven aan vast zit. Als een financieel adviseur een AFM vergunning heeft voor het adviseren van hypotheken (en aangesloten is bij een bank of een serviceprovider voor hypotheken) dan kan de adviseur je helpen met het maken van een keuze voor de juiste hypotheekvorm. De hypotheekadviseur vertelt je wat je kunt lenen en kan je eventueel ook helpen met het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering. Let er wel op: wanneer je een adviseur kiest die is aangesloten bij een bank, heb je minder keuze in hypotheekaanbieders en hypotheekrentes. Als je kiest voor een onafhankelijke adviseur heb je hier meer keuze in.

Verzekeringen

Heb je advies nodig omdat je jezelf wilt verzekeren? Een financieel adviseur met een AFM vergunning voor het adviseren van verzekeringen kan je hierbij helpen. Wanneer een financieel adviseur aangesloten is bij een serviceprovider in verzekeringen, kan hij eenvoudig verzekeringen vergelijken op basis van jouw financiële situatie en wensen. Ook hier is er een verschil in onafhankelijkheid. Een verbonden adviseur is verbonden aan een verzekeraar en biedt alleen producten aan vanuit de verzekeraar zelf. Hierdoor is er weinig keuze. Een gebonden adviseur heeft afspraken gemaakt met verschillende verzekeraars. Voor een inboedelverzekering heeft de adviseur bijvoorbeeld een afspraak met verzekeraar

A en voor een autoverzekering een afspraak met verzekeraar B. Een ongebonden adviseur geeft volledig onafhankelijk advies. Hij bemiddelt dus het beste in jouw voordeel.

Kredieten

Een financieel adviseur met een AFM vergunning voor het adviseren van kredieten kan je helpen bij het afsluiten van leningen. Wanneer de adviseur is aangesloten bij een serviceprovider in kredieten kan hij ook nog eens verschillende partijen vergelijken op rente. De financieel adviseur kijkt welke lening er het beste bij het doel van jouw lening, zoals een verbouwing of het financiëren van een nieuwe auto.