Exclusief in Tilburg: tentoonstelling Comedy Wildlife Photography Awards komt naar het Natuurmusem

Een eekhoorn die Superman nadoet, een geschokte aap en een zebra die een scheet laat: in de 2022-editie van de Comedy Wildlife Photography Awards zitten weer veel pareltjes tussen de finalisten. Dit jaar zijn er zelfs twee Nederlandse inzendingen: Barf van Paul Eijkemans en Jumping Jack van Alex Pansier. De winnaars worden op 8 december bekendgemaakt, de tentoonstelling zelf gaat op 1 december al open in het Natuurmuseum Brabant. En dat is de moeite waard, want in het echt én allemaal bij elkaar zijn ze nog leuker dan online!

Herkenbaarheid & humor: perfecte combinatie

In 2015 begonnen wildlife-fotografen Tom Sullam en Paul Joynson-Hicks de fotocompetitie, omdat ze op een ludieke en positieve manier aandacht wilden vragen voor natuurbehoud. De insteek: fotografeer dieren in (onbedoeld) grappige situaties. En dat recept werkt nog altijd: de foto’s laten je minstens glimlachen, en dat is precies de kracht ervan. Vijf jaar geleden haalde Natuurmuseum Brabant de expositie exclusief naar Nederland. Het werd een groot succes, zowel in het museum als op social media. Zeker nu iedereen wel behoefte heeft aan wat extra humor een extra reden om de tentoonstelling te bezoeken!

Uit duizenden foto’s (van zowel professionele als amateurfotografen) selecteerde een jury van fotografen en natuurprofessionals uiteindelijk veertig finalisten. Stuk voor stuk foto’s met een verhaal, een prachtige momentopname. De situaties en gezichtsuitdrukkingen van de dieren zijn heel herkenbaar en daardoor vaak onweerstaanbaar grappig. En ze zijn eerlijk; een soort BeReal avant la lettre. De boodschap over natuurbehoud is duidelijk, maar wel zonder een opgeheven vingertje. Die combinatie blijkt ook na zeven jaar nog prima te werken: zo leuk is de natuur, laten we er samen zuinig op zijn.

Whitley Fund

Met de fotowedstrijd steunt Comedy Awards elk jaar een andere organisatie die zich inzet voor natuurbehoud. Dit jaar is dat het Whitley Fund. Dit fonds heeft inmiddels al ruim 20 miljoen pond geïnvesteerd in natuurbeschermingsprojecten in 80 verschillende landen.

De foto’s van de 40 finalisten zijn te koop in het museum. Met de opbrengsten van de fotocompetitie wordt geld opgehaald voor Whitley Fund for Nature. Meer informatie hierover staat op de website van het museum.

Meer informatie

De tentoonstelling is van 1 december 2022 tot en met mei 2023 te zien in Natuurmuseum Brabant. Natuurmuseum Brabant is te vinden aan de Spoorlaan 434 in Tilburg, tegenover Tilburg CS en het busstation. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.