[Gezichten van Amarant] Laurien zorgt voor beter leven van cliënten: ‘Ik geniet ervan als collega’s en cliënten zich ontwikkelen’

Laurien van Noordenne

We kunnen niet genoeg krijgen van de mooie verhalen van medewerkers van Amarant, hun werk is ten slotte enorm waardevol. Dit is het verhaal van de 47-jarige Laurien van Noordenne uit Bergen op Zoom. Zij werkt 36 uur per week als senior begeleider complex en begeleidt cliënten met een ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag op een locatie in Rijsbergen. Ook in Tilburg heeft Amarant locaties waar deze doelgroep wordt begeleid. Voor deze doelgroep zijn ze nog op zoek naar geschikte begeleiders.

Laurien was lang niet altijd van plan om in de zorg te gaan werken “Ik heb de CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders red.) afgerond. Tijdens een stage kwam ik erachter dat ik de combinatie tussen zorg en sport heel erg leuk vond. Toen ben ik de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening gaan volgen en in de zorg gaan werken.”

Inmiddels heeft Laurien tientallen jaren zorgervaring en werkt ze daarvan ruim zeven jaar voor Amarant. “We zijn met ons gezin verhuisd en zo ben ik bij Amarant terechtgekomen. Eerst als persoonlijk begeleider en daarna als senior. Ook geef ik mentale weerbaarheidstrainingen op de Amarant Academie. Daarnaast ben ik betrokken bij de verdiepingsmodule voor persoonlijk begeleiders binnen Amarant. En dus komt mijn CIOS-achtergrond nog altijd goed van pas.”

‘We kunnen iedere cliënt een beter leven geven’

Zoals je in de inleiding leest, werkt Laurien met mensen met een ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Dit zijn cliënten tussen de 16 en 70 jaar die zich verbaal niet kunnen uitdrukken. “En dus moeten we een diepere verbinding met ze maken op een non-verbale manier. Je moet constant uitlezen hoe een cliënt zich voelt. Maar uiteindelijk kunnen we iedere cliënt een beter leven geven.”

Samen met de persoonlijk begeleiders en de familie van de cliënt denkt Laurien mee in het opstellen van een persoonlijk plan voor iedere cliënt. “Zo hadden we ooit een cliënt die 18 uur per dag gefixeerd was. Zelfs als ze in bed lag, zat ze vast. Toen zijn we intensief aan een plan gaan werken. Nu is een fixatie op geen enkel moment op de dag meer nodig. Ook hebben we een cliënt die alleen met zijn handen kon eten, zoals past bij zijn ontwikkelingsleeftijd. We hebben toen samen met een gedragsdeskundige, persoonlijk begeleiders en ouders van de cliënt een stappenplan ontwikkeld en inmiddels eet deze cliënt met zijn vork.”

Vooral de afwisseling in het werk vindt Laurien prettig. “Je bent constant bezig om cliënten een beter leven te geven. Dit doen we enerzijds door ze te helpen bij de dagelijkse dingen zoals wassen en eten, anderzijds door een stukje dagbesteding. Zoals je een baby door de dag ‘helpt’, geldt dat voor onze cliënten ook. ” Maar hoe ziet de dagbesteding er dan uit voor ernstig verstandelijke beperkten die zich niet verbaal kunnen uiten? “Dat kan een stukje fietsen zijn, of schommelen of samen naar muziek luisteren bijvoorbeeld. Ik heb altijd het geloof dat je zo bij kan dragen aan het geluk van iedere cliënt.”

Laurien van Noordenne

‘Respect voor cliënten en collega’s is het allerbelangrijkste’

Met een team van 18 collega’s begeleidt Laurien 12 cliënten. Deze samenwerking met collega’s vindt ze dan ook gigantisch belangrijk. “Ik word heel blij als collega’s enthousiast zijn. Als we een plan bedenken voor een cliënt en dat dit na een intensieve samenwerking ook blijkt te werken. Eigenlijk geniet ik er vooral van als zowel cliënten als mijn collega’s zich aan het ontwikkelen zijn.”

De cliënten op de groep waar Laurien werkt, kunnen vaak ongepast gedrag vertonen wat voor grappige situaties kan zorgen. “Daar maken we met zijn allen weleens een grapje over. Dat kan ook het ijs breken. Maar uiteindelijk vind ik respect voor cliënten en collega’s het allerbelangrijkste. Omdat we die waarden hoog in het vaandel hebben staan, gaan we bij ons vanzelfsprekend respectvol om met cliënten, maar ook met ideeën van collega’s.”

‘Het past bij mij om mensen te helpen’

Ondanks dat Laurien niet altijd de ambitie had om in de zorg te werken, kan ze het zich nu niet meer voorstellen om in een andere sector te werken. “Ik heb altijd heel erg veel plezier in mijn werk. Het past bij mij om mensen te helpen. Zowel cliënten als collega’s.”

Ze heeft dan ook een coachende rol binnen het team. “Ik haal veel energie uit het overdragen van kennis. Als ik ergens enthousiast over ben of iets leer, wil ik dat overbrengen op andere mensen.”

Dat is ook de reden dat Laurien haar functie als senior begeleidster combineert met het geven van trainingen op de Amarant Academie. Hier deelt ze haar kennis met andere collega’s. “Ik vind het sowieso heel erg fijn dat Amarant een lerende organisatie is. Bij Amarant vinden ze het heel erg belangrijk dat mensen zich ontwikkelen.”

‘Amarant zorgt goed voor ons’

Laurien raadt het anderen dan ook aan om voor Amarant te werken. “Amarant heeft de visie: als wij goed voor ons personeel zorgen, zorgt het personeel goed voor onze cliënten. De lijntjes zijn hier erg kort en de organisatie is erg breed.”

“Zeker als je net van school komt, is Amarant een interessante werkgever. Je hebt hier zoveel interne trainingen en cursussen, kunt zelf bepalen hoeveel uur per week je werkt en de integrale zorg is hier heel afwisselend.”

Ook geeft ze aan dat het fijn is dat je bij Amarant voor verschillende doelgroepen kunt werken en hier in kunt variëren. “Ik werk nu met ernstig verstandelijke beperkte cliënten, maar ik heb ook met licht verstandelijk beperkte cliënten gewerkt. Je kunt binnen Amarant goed uitzoeken welke cliëntgroep het beste bij je past of een switch maken wanneer je toe bent aan een nieuwe uitdaging.”

Meer informatie

Lijkt het jou naar aanleiding van dit verhaal leuk om aan de slag te gaan als begeleider complex in Tilburg? Check dan snel deze vacature en solliciteer direct.

Benieuwd naar meer leuke vacatures binnen Amarant? In Tilburg hebben ze er momenteel een aantal openstaan. Deze vind je op deze pagina.

Eerder interviewden we al verschillende medewerkers van Amarant in de rubriek ‘Gezichten van Amarant’. Dit leverde steevast mooie persoonlijke verhalen op. Deze interviews kun je hier lezen.