Nieuws

oerle
Let op! Dit artikel is al 322 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Gianotten Printed Media lanceert fotoalbum van de wijken Korvel, Oerle en Berkdijk

Bij de naam van het stadsdeel Korvel denken we al snel aan de Korvelseweg, het Korvelplein, de karakteristieke kerktoren en het stadion van Willem II. Maar Korvel is uiteraard veel groter en kent zelfs voor de Tilburgers veel straatjes en plekjes die zich aan het oog onttrekken als je daar toevallig niet woont. Voeg daaraan nog het aangrenzende Oerle en Berkdijk toe, en het is niet verwonderlijk dat een ‘Tilburgs fotoalbum’ van deze wijken uit zijn voegen barst met meer dan driehonderd historische foto’s en documenten.

Dit ‘fotoalbum’, zoals samensteller Ronald Peeters het zelf noemt, is al weer het vierde deel in de succesvolle boekenreeks ‘Buurten in Tilburg’. Eerder verschenen albums over de Hasselt, Broekhoven, en Jeruzalem, Koningshoeven en Armhoefse Akkers. De formule is eenvoudig maar effectief. Peeters beschrijft de ‘grote’ geschiedenis van zijn onderwerp, en presenteert vervolgens honderden foto’s waarop we de ‘kleine’ geschiedenis terugzien. Het eerste is boeiend en leerzaam, maar vooral de kleine, recente geschiedenis roept de meeste herinneringen en verhalen op.

Fotoalbum

Daarbij moeten we denken aan foto’s van de verdwenen straatbeelden, de nijverheid en industrie die ooit het leven beheersten, en historische momenten zoals de bouw van de nieuwe Korvelse kerk of het bezoek van koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma aan de textielfabriek van Van Dooren en Dams, toen aan het plein gelegen. Op het plein stond ooit ook een muziekkiosk – een geschenk van fabrikant Emile van Dooren – waar het befaamde harmoniekorps L ‘Echo des Montagnes concerteerde op zon- en feestdagen. Het rijke verenigingsleven in de genoemde wijken komt ruim aan bod, maar het interessantst zijn toch wel de foto’s die indertijd veelal door de bewoners zelf zijn gemaakt. Gouden bruiloften, communiekantjes, volksrevues, de opening van een speeltuin, de jongens- en de meisjesclub van De Poel op zomerkamp in Reusel.

Zoals ook bij andere delen van de reeks kreeg Peeters bij de samenstelling steun van particuliere verzamelaars. Aan dit boek leverde Rien van den Berg een belangrijke bijdrage. Daarmee komen tientallen beelden weer tot leven die nooit eerder in gedrukte vorm verschenen zijn, en die voor velen een feest van herkenning zullen zijn.

Meer informatie

Het fotoalbum wordt op 27 september gelanceerd en is te koop via de boekhandel of via www.boekenfabriek.nl. De prijs is €18,95. Het album bestaat uit circa 300 foto’s en is in totaal 192 bladzijden.

Reageer op dit bericht