Hasseltplein wordt beschermd stadsgezicht!

Goed nieuws voor Tilburg! Want het Hasseltplein wordt een beschermd stadsgezicht. Dit heeft het college besloten na een gezamenlijk verzoek van Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel, Stichting Behoud tot Frankische Driehoek en de Vereniging Leefbaarheid Hasseltplein.

Beschermd stadsgezicht betekent dat er geen grote veranderingen in het karakter van het Hasseltplein zullen komen. Er ligt nu een ontwerpbesluit en de raad gaat zich in 2023 hierover uitspreken.

2600 inwoners ondertekenen petitie

De stichtingen en verenigingen zetten zich in voor de bescherming van het Hasseltplein. Hierbij krijgen ze veel steun van de Tilburgers, zo hebben maar liefst 2600 inwoners de petitie van bescherming voor het Hasseltplein ondertekend. Genoeg reden dus om een motie in te dienen ter bescherming. De Hasseltse Kapel is niet het eerste stadsgezicht dat op deze manier beschermd is. Zo zijn de Sint-Josephstraat, de Oude Heikant en de kom van Udenhout ook beschermde stad- en dorpsgezichten.

Hasseltplein

Door de rijke geschiedenis van het plein, is bescherming van het plein meer dan terecht. Zo staat het Hasseltse Kapel al eeuwen met trots op het plein en aan de noordzijde van het plein staan meerdere rijksmonumenten. Daarnaast is de herdgangstructuur, de diepen tuinen en de besloten sfeer van het plein kernwaarden van de geschiedenis.

Waarom beschermen?

Erfgoed maakt de geschiedenis van Tilburg goed zichtbaar. Het draagt bij aan de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de stad. Daarom is het belangrijke dat de geschiedenis van onze mooie stad nog dagelijks te zien is!