Huis kopen in Tilburg? Hier moet je rekening mee houden!

afgelast

Het is beslist niet eenvoudig om tegenwoordig een koopwoning te bemachtigen, maar toch doet Tilburg het op de woningmarkt eigenlijk helemaal niet zo slecht. Weliswaar was er in 2020 sprake van een gemiddelde prijsstijging van 10,7 procent, maar de prijs van een bestaande woning in deze stad ligt lager dan het landelijk gemiddelde. Het is zelfs een van de goedkoopste gemeenten in de provincie Noord-Brabant als we de gemiddelde huizenprijzen in 2020 met elkaar vergelijken.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Maar waar moet je als koper van een huis allemaal rekening mee maken? Hoeveel geld kun je maximaal lenen en wanneer ga je bijvoorbeeld een renteaanbod aanvragen? Hieronder worden de belangrijkste aandachtspunten uiteengezet.

Tilburg geliefd bij velen

We zien de laatste jaren dat steeds meer mensen vanuit de randstad verhuizen naar elders. Een stad als Tilburg is daarbij zeer geliefd. Eind 2020 bleef voor elke woningzoekende in deze stad het aanbod beperkt tot gemiddeld slechts twee woningen. Als de woningmarkt goed in balans is, zou je uit minstens vijf woningen moeten kunnen kiezen. Dit geeft aan hoe lastig het in deze tijd is om een geschikte woning te kunnen vinden. Vervolgens spelen de gestegen prijzen menig koper parten. Een woning vinden is mooi, maar die kunnen betalen is nog veel mooier. Daar zit voor veel mensen de bottleneck.

Maximale hypotheeksom

De wet schrijft voor dat je niet meer geld mag lenen dan de waarde van de woning vertegenwoordigt. Een uitzondering hierop vormen de kosten voor een verbouwing die je meteen na aankoop van de woning laat uitvoeren. Door vooraf de waarde van de woning te laten taxeren inclusief het resultaat van de verbouwing, kun je de hypotheeksom verhogen tot de uiteindelijke waarde van de woning na verbouwing. Natuurlijk moet dan ook nog blijken of je een dergelijk bedrag wel kunt lenen op basis van je maandelijkse inkomen.

Overbieden wordt een trend

De vraagprijs van de woning mag dan leidend zijn voor het uitzetten van je strategie, het kan uiteindelijk best zo zijn dat je alsnog misgrijpt, omdat iemand anders een hoger bedrag heeft geboden. Want juist door de krapte op de woningmarkt loop je het risico dat je alsnog met een grotere zak geld zult moeten komen, om een kans te maken. Deze ontwikkeling baart veel mensen zorgen, omdat het hierdoor steeds moeilijker wordt om een woning te kopen. Vooral starters hebben het zwaar.