Incubate plaatst 40 kunstvlaggen langs de grens van Tilburg

Vanaf 16 juli hangen er veertig vlaggen op de grens van de Gemeente Tilburg. Deze zijn ontworpen en gemaakt door de Tilburgse kunstenares Sigrid Calon in het kader van het tweejarig kunstproject ‘Do It With Others’ van Stichting Incubate. De vlaggen blijven ruim 3 weken hangen en zijn te bezichtigen via een fietsroute. Op 15 juli vindt de presentatie van de vlaggen en de fietsroute door de kunstenares plaats op het Van Gend & Loosterrein in de Spoorzone van Tilburg.

Iedereen is van harte welkom

Sigrid Calon: “Een vlag was in eerste instantie een symbool van een land, of een groep mensen. Tegenwoordig zie ik dat de vlag voornamelijk ingezet wordt als communicatie- en reclamemateriaal. Vooral bij bedrijventerreinen, woonboulevards, bouwmarkten en autoshowrooms wordt er gebruik gemaakt van een afbakening door middel van vlaggen. Als grensaanduiding. Dat gegeven gebruik ik om de grenzen van Tilburg te laten zien.”

VLAG: fietsroute langs 40 vlaggen

De vlaggen worden langs grens Tilburg opgehangen tussen 16 en 20 juli en zullen 3 weken lang blijven hangen. De vlaggen zijn uitgezet op een fietsroute die de dichtstbijzijnde benadering van de grens van Tilburg opzoekt. Soms gaat deze fietsroute over een grens en komt deze in aangrenzende dorpen zoals Goirle, Riel, Loon op Zand, De Moer en Gilze. Calon: “Soms ligt de grens op een weg, maar vaak ook langs een beekje over over een weiland. Door deze route te fietsen bekijk en ervaar je de grenzen weer anders en laat je wellicht nadenken over je eigen identiteit.”

VLAG-fiets-grens-Tilburg

Sigrid Calon en textiel

De Tilburgse kunstenares Sigrid Calon studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, met textiel als specialisatie, werkte enkele jaren in de designwereld en maakt de laatste jaren wereldwijd faam met haar kunst gebaseerd op textieltechnieken. Afgelopen jaren werkte ze onder meer samen met Wired magazine, Printed Matter NY, Swatch en Kaleid-editions. Haar werk werd aangekocht door o.a. Stedelijk Museum Amsterdam. De textiel voor VLAG komt van Nooteboom Textiles, een Tilburgs familiebedrijf uit 1852. De goedkoopste polyether is beschikbaar in veertig kleuren. Dat inspireerde Calon elke kleur het beginpunt te laten zijn van een nieuwe kleurcombinatie. Hierbij neemt ze de Nederlandse driekleur als uitgangspunt.

Incubate: Do it With Others

De komende twee jaar zetten meerdere internationaal gerenommeerde kunstenaars bijzondere kunstprojecten op in Tilburg en omgeving in het kader van het Incubate project ‘Do It With Others’. Dit doen ze op bijzondere wijze, in samenwerking met diverse lokale partners. Tilburg krijgt een nieuw, open museum, in de vorm van een paviljoen van Yona Friedman. Jeremiah Day verandert met zijn optredens alle ruimten in plekken voor performance art; Tilburg zal vol worden gehangen met de vlaggen van Sigrid Calon; alledaagse stoffen krijgen sensueel en artistiek potentieel in het textiel van Camilla Steinum;Martijn Hendriks maakt werk, gegenereerd door collectieve digitale beeldproductie, dat belandt in Chinese restaurants en op tankstations. En de grenzen tussen planten en muzikanten worden geslecht in de muzikaal beeldende producties van Melanie Bonajo. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de Incubate–community en met de bewoners van Tilburg. Alle ontwikkelingen rondom Do It With Others zijn te volgen via de website https://www.doitwithothers.nl/.

Presentatie VLAG door Sigrid Calon

Do it With Others wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en de Gemeente Tilburg.