Informatieavond over coeliakie in St. Elisabeth

De Nederlandse Coeliakie Vereniging en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg houden op maandagavond 9 november een informatiebijeenkomst over coeliakie en het glutenvrije dieet. De gratis toegankelijke voorlichtingsavond vindt plaats in de aula van het ziekenhuis, van 19.30 tot 21.30 uur.

Coeliakie is een allergie voor gluten. Gluten is een graaneiwit en komt voor in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Het zit dus onder meer in brood, pasta, koekjes, snoep en paneermeel. Voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat, beschadigt bij mensen met coeliakie het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen. Dit veroorzaakt onder andere klachten als buikpijn, diarree, vermoeidheid en aandoeningen als botontkalking en/of groeistoornis (bijvoorbeeld bij kinderen). In Nederland leven circa 140.000 mensen met coeliakie. Veel van deze mensen hebben chronische klachten, zonder te weten dat zij een allergie voor gluten hebben.

Tijdens deze bijeenkomst gaat maag-, darm- en leverarts dr. U. de Wit van het St. Elisabeth Ziekenhuis nader in op het ontstaan van coeliakie, de klachten die de ziekte veroorzaakt en de behandeling van coeliakie.

Karin Janzen, diëtiste in het Elisabeth, licht toe welk dieet het best gevolgd kan worden. De kok van Kom d’r In (een glutenvrij cafetaria uit Gilze) zorgt voor de inwendige mens tijdens de bijeenkomst. Een glutenvrij dieet kan namelijk ook lekker zijn.
 
Belangstellenden hoeven zich vooraf niet aan te melden. De bijeenkomst is ook interessant voor mensen die vermoeden dat ze coeliakie hebben.