Je schoorsteen winterproof maken: in Tilburg doe je dat zo

Heeft u thuis een kachel? Dan is deze het afgelopen half jaar waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt. De temperaturen zijn in het voorjaar en in de zomer dusdanig hoog dat het overbodig is uw kachel te gebruiken. Veel mensen denken dat zij een kachel in de herfst of winter gewoon weer aan kunnen steken. In sommige gevallen is dit inderdaad zo, alleen raden wij dit niet aan.

Heeft u uw kachel lange tijd niet gebruikt? Dan is de kans groot dat uw schoorsteen nog niet winterproof is. Zorg er daarom altijd voor dat het rookkanaal winterproof is alvorens u deze gebruikt. Maar hoe zorgt u eigenlijk voor een winterbestendige schoorsteen?

Zijn er vogelnesten aanwezig?

Vogels bouwen in het voorjaar overal nesten om hun eieren in uit te broeden. Heeft u een schoorsteen die niet is afgedekt met een kap? Dan bestaat de kans dat een vogel deze plek uitkiest om zich te nestelen. Veel mensen zien hier het gevaar niet van in. Het nest is immers alweer verlaten wanneer u uw kachel wilt gebruiken. Toch is een vogelnest op uw schoorsteen gevaarlijk. Het nest kan namelijk in de brand vliegen wanneer u weer begint met stoken. De takjes kunnen in uw rookkanaal vallen, waardoor een brand snel geboren is. Verwijder vogelnesten dan ook altijd van uw schoorsteen alvorens u gaat stoken. U kunt ook een schoorsteenkap plaatsen, zodat een vogel zich niet langer kan nestelen op uw schoorsteen.

Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen

Om uw schoorsteen klaar te maken voor de winter, moet deze jaarlijks geveegd worden. Veel mensen denken dat zij dit zelf wel even kunnen. Dit raden wij u echter niet aan. U beschikt immers niet over de middelen om uw schoorsteen op de juiste manier te vegen. Schakel daarom een professionele schoorsteenveger in Tilburg in. Hij heeft niet alleen de benodigde kennis, maar bezit ook hulpmiddelen. Hierdoor bent u er zeker van dat uw schoorsteen juist geveegd wordt. Creosoot en andere rommel verdwijnt zodoende uit uw rookkanaal. De kans op een schoorsteenbrand is hierdoor alweer aanzienlijk kleiner.

De risico’s van een schoorsteen die niet winterproof is

Er zijn genoeg mensen die niet of nauwelijks aandacht besteden aan hun schoorsteen. Zo komt het geregeld voor dat een rookkanaal bijvoorbeeld niet jaarlijks geveegd wordt. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. De hoeveelheid creosoot in uw rookkanaal neemt zodoende steeds verder toe. Dit gebeurt voornamelijk wanneer u nat hout gebruikt. Indien het creosoot in uw rookkanaal een te hoge temperatuur bereikt, vliegt het zwarte goedje in brand. Een schoorsteenbrand is dan geboren. Bespaar dus zeker niet op de inzet van een schoorsteenveger. Het herstellen van de schade die een schoorsteenbrand aanricht, is namelijk veel duurder!

Schoorsteenbranden komen vaker voor in Tilburg

Als uw schoorsteen in de brand vliegt dan zal u zeker niet de eerste zijn die dit overkomt in Tilburg. In december van 2018 werd er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand aan de Middelgraaf in Tilburg geblust door de brandweer. De oorzaak van deze vuurzee was een vogelnestje. In september van 2019 was het raak aan de Mingerbergstraat in dezelfde stad, ook voor een schoorsteenbrand. Eerder in het jaar was ook een huis aan de Dorthstraat slachtoffer van een schoorsteenbrand. Dit toont aan dat schoorsteenbranden regelmatig voorkomen en dus ook hoe belangrijk het is om uw schoorsteen te controleren.