Kende jij deze Tilburgse gezegden al?

afgelast

Als inwoner van Tilburg weet je natuurlijk dat hier een dialect wordt gebruikt. Dit wordt, geheel toepasselijk, ook wel het Tilburgs genoemd, wat het Brabantse dialect van de stad is. In principe is het Tilburgs namelijk een paraplunaam voor allerlei verschillende dialecten die gesproken worden in het midden van Noord-Brabant. Niet alleen in het mooie stadje wordt dus het Tilburgs gesproken, dit is ook het geval in de omliggende omgeving. Uit het midden van Noord-Brabant komen nog meer dialecten naast het Tilburgs, hier vind je namelijk ook het Maaslands en het Hollands-Brabants. Deze dialecten worden in een strook gesproken die van het noorden bij de Maas loopt tot over de grens in België. De invloeden van de Tilburgers zijn dus ook zeker terug te vinden bij onze zuiderburen. 

Bijdrage van en geschreven door: Twenty Four Webvertising

Eigenwijze Tilburgers

Tilburgers zijn eigenwijze mensen, wat ook zeker blijkt uit het dialect. Taalkundigen zijn namelijk in staat om het dialect Tilburgs te onderscheiden, wat een vertaalbureau ook zeker zal lukken. Dit is mogelijk omdat het buiten de westelijke invloed valt, wat Antwerpen is, maar ook buiten de oostelijke invloed. Dit is juist weer Limburg. Met andere woorden, het Tilburgs is een eigenwijze dialect. Wie houdt daar nou niet van? Desondanks zou het maar zo kunnen dat dit speciale taaltje op een gegeven moment uit zal sterven, wat helaas veel gebeurt op het moment met allerlei dialecten. Vooralsnog lijkt dit met het Tilburgs nog niet te gaan gebeuren, maar je weet het maar nooit. 

Kuifje in het Tilburgs

Vooralsnog lijkt het Tilburgs niet uit te sterven dus. Dit komt onder meer doordat het nog altijd veel gesproken wordt onder de inwoners van de stad. Daarnaast wordt er ook nog met enige regelmaat geschreven in het dialect. Zo is er ondertussen al een Tilburgs woordenboek verkrijgbaar op de markt. Daarnaast is er tevens een album van Kuifje gecreëerd in dit dialect. De avventure van Kuifje: De sieraoj van Bianca Castafiore is hier een voorbeeld van, wat uitgegeven is door Stichting Tilburgse Taol. Bovendien is het leesplankje wat door de Tilburgse frater Euthymius Becker ontworpen werd in 1905 ruim 10 jaar geleden ook vertaald naar het Tilburgs. Dit wordt ook wel het Tilburgs leesplènkske genoemd, wat uitgegeven werd in 2010. Zo kunnen de jongste kinderen ook het Tilburgs leren.

De mooiste gezegden

Nou, inmiddels genoeg achtergrondinformatie over het Tilburgs. Het wordt tijd om wat typisch Tilburgse gezegden erbij te pakken. Als inwoner van de stad en spreker van deze taal is de kans groot dat jij deze uitspraken al kent, maar je weet maar nooit. Zo is een favoriet toch wel ‘Slaoj meej jöön mee aaj mee èèrpel’, oftwel ‘Sla met ui met ei met aardappelen’. Kende je dat al? Anders kun je volgende keer tegen je ouders of partner zeggen dat je dit graag als avondeten wilt. ‘Blèèft ur meej oew pòlle van aaf!’ is ook prachtig, dit betekent ‘Blijf er met je handen af!’ Als dat niet duidelijk is. Last but not least, ‘Hoe gao-g-ut?’ Dit betekent ‘Hoe gaat het?’